Schakers terug naar het gewone leven

WIJK AAN ZEE, 23 JAN. Na het knallend vuurwerk dat ze in het weekeinde hadden aangestoken, keerden de schakers in het Hoogovenstoernooi gisteren in de achtste ronde terug naar het gewone leven. Een zwak pionnetje, door de een belegerd, door de ander hardnekkig verdedigd, remise na behoedzaam duwen en trekken. Zo ging het tussen Gelfand en Ivantsjoek. De Leningradervariant van het Hollands waarmee Ivantsjoek zich verdedigde werd nog niet zo lang geleden als een wat gammel experiment voor excentrieke romantici beschouwd, maar die tijd is voorbij. Ivantsjoek hanteerde gisteren de variant als solide remisewapen. Hij moet er mee gerekend hebben dat zeker een van zijn naaste belagers daardoor gelijk met hem op de eerste plaats zou komen, maar ook Anand, Sokolov en Tiviakov konden niet winnen.

Sokolov, een paar dagen geleden nog trots bovenaan, werd verder teruggeslagen door een nederlaag tegen Adams. Ze zijn veel in elkaars gezelschap en Sokolov was de avond voor hun onderlinge partij pijnlijk verrast dat Adams tegen zijn gewoonte in vroegtijdig naar zijn kamer was verdwenen. “De lafaard is er tussenuit geknepen, hij zal zich toch niet zijn gaan voorbereiden?“, mopperde Sokolov. Wat het peil van de partij betreft hadden ze net zo goed tot vijf uur in de ochtend door kunnen blijven converseren, want het werd een lachwekkende komedie van dwalingen. Eerst kreeg Sokolov groot openingsvoordeel. Toen gaf hij zomaar een belangrijke pion weg, in de naïeve veronderstelling dat Adams een stuk had weggeblunderd. Adams stond daarna totaal gewonnen, maar grillig is het lot, even later kreeg Sokolov een kans in de schoot geworpen waardoor hij de keus had tussen remise forceren of groot voordeel bereiken. Hij maakte een nieuwe grove fout en daarna maakte Adams het werk zonder verdere ongelukken af. Na afloop waren ze weer de beste vrienden.

Hübner en Anand bleken beiden in vreedzame stemming, Anand omdat hij zwart had, Hübner omdat hij tegen Anand speelde. Ze wikkelden vlak na de opening af naar een eindspel met ongelijke lopers waarin niets te beleven was. Al hun zetten waren al eens eerder gespeeld. Anand was daarvan op de hoogte, Hübner niet.

Tiviakov leek lange tijd op weg om zich naast Ivantsjoek op de eerste plaats te werken, maar in grote nood en met bijna geen bedenktijd meer wist Drejev uiterst handig tegenspel te scheppen met een zwart paard dat in een simpel eindspel helemaal aan de overkant van het bord, op de onwaarschijnlijke plaats g1, voldoende activiteit ontplooide om remise te halen.

Het was gisteren bij uitzondering een dag waarop de uitslag van de wedstrijd tussen Nederland en de rest van de wereld gunstig voor de Nederlanders uitviel. Piket speelde de partij van de dag. Voor het eerst van zijn leven won hij een serieuze partij van Sjirov, die optimistisch een stuk voor de koningsaanval offerde en te laat bemerkte dat Piket een verdedigingsmanoeuvre had die aan alle aanvalskansen van Sjirov een eind maakte. Door een voorval te banaal om hier te belichten zijn ze in het verleden een tijdje gebrouilleerd geweest. Dat bleek voorbij.

Sjirov schudde Piket hoffelijk de hand. Samen de partij analyseren zat er toch nog niet in. Het kon Piket niet deren. Hij keek tevreden naar de andere borden, waar weinig opmerkelijks gebeurde, en meende de publieksprijs van de dag al in de zak te hebben. Maar nee, het publiek besloot zich als een verwend nufje te gedragen en keerde de prijs gisteren niet uit, omdat geen enkele partij van het gewenste niveau zou zijn. Men vond dat Piket alleen maar had staan kijken hoe Sjirov zich in zijn eigen zwaard stortte. Een kern van waarheid zat daar in, maar het deed toch onrecht aan Pikets haarscherpe berekening. Menigeen, uw verslaggever niet uitgezonderd, had tijdens de partij geheel ten onrechte het idee dat Piket door de aanval van Sjirov onder de voet werd gelopen.

Timman kan nog steeds zijn draai niet vinden. Tegen Topalov, die hem met zwart met een gambiet te lijf was gegaan (de jeugd heeft geen respect meer, klaagt Timman tegenwoordig wel eens), moest hij duizend doden doorstaan voor hij tenslotte met remise gelukkig wegkwam. Van Wely en Leko speelden een saaie remise. Leko doet dat iedere ronde. Geen stijl voor een jongen van zestien jaar, klaagt het publiek.

Wit Piket-zwart Sjirov 1. d2-d4 Pg8-f6 2. c2-c4 g7-g6 3. Pb1-c3 d7-d5 4. Pg1-f3 Lf8-g7 5. Dd1-b3 d5xc4 6. Db3xc4 0-0 7. e2-e4 Lc8-g4 8. Lc1-e3 Pf6-d7 9. 0-0-0 In deze variant valt voor beide partijen meer nieuws te ontdekken dan na het uitgekauwde 9. Db3. 9...c7-c6 10. h2-h3 Lg4xf3 11. g2xf3 b7-b5 12. Dc4-d3 Dd8-a5 13. Kc1-b1 b5-b4 14. Pc3-e2 c6-c5 15. f3-f4 Pb8-c6 16. d4-d5 Na lang nadenken de meest ambitieuse zet. Wit moet zijn reddende 22ste zet hier al gezien hebben, anders zou zijn actie niet verantwoord zijn. 16...b4-b3 17. a2-a3 Pc6-b4 18. Dd3-d2 18. Dxb3 Pxd5 19. Dxd5 Lxb2 zou heel gevaarlijk voor wit zijn. 18...Pd7-b6 Beslissende fout. Hij overschat zijn aanval. Juist was 18...Da4 19. e5 Pa2 met ingewikkeld spel. 19. Pe2-c1 Da5-a4 20. a3xb4 c5xb4 21. Dd2-d3 Lg7xb2 Hopend op 22. Kxb2 Da3+ 23. Kb1 Tfc8 met geweldige aanval.

22. Dd3-a6 Maar dit heeft zwart over het hoofd gezien toen hij 18...Pb6 deed. Wit slaat de aanval af en houdt een stuk meer. 22...Da4-a3 23. Lf1-b5 Tf8-c8 24. Da6xa3 b4xa3 25. Pc1xb3 Ta8-b8 Zwart speelt alleen nog maar door omdat wit in tijdnood is. 26. Lb5-c6 Pb6xd5 27. e4xd5 Tb8xb3 28. Kb1-a2 Tb3-c3 29. Td1-d2 e7-e6 30. Lc6-d7 Tc3-c1 31. Th1xc1 Tc8xc1 32. d5xe6 Tc1-a1+ 33. Ka2-b3 Lb2-f6 34. Td2-a2 Ta1-b1+ 35. Kb3-c2 Tb1-b2+ 36. Ta2xb2 a3xb2 37. Le3-d4 Zwart gaf op.

    • Hans Ree