Revanche hockeyploeg voor pijnlijke nederlaag

BARCELONA, 23 JAN. Geen grotere drijfveer dan revanche, oordeelden de Nederlandse hockeyers in een plotselinge opwelling van eensgezindheid. De ploeg die zondag nog pijnlijk onderuit ging tegen India (4-1), verzette gisteren tegen Maleisië in welgeteld één speelhelft de gedachten aan de ontluisterende nederlaag. Met dezelfde cijfers als waarmee de Indiërs zich vierentwintig uur eerder nog heer en meester toonden, versloeg het elftal van bondscoach Roelant Oltmans de tegenstander uit Zuidoost-Azië.

Zo gezapig en gelaten als tegen India, zo geestdriftig en daadkrachtig speelden de hockeyers gisteren in de eerste vijfendertig minuten van de derde speelronde op het olympisch kwalificatietoernooi. Snel en behendig combinerend liep de ploeg voor de rust uit naar een riante 4-0 voorsprong. “Een dijk van een eerste helft”, zei Oltmans na afloop met een triomfantelijke grijns. “En dat na het tikje van gisteren.”

Herboren of bevrijd van zorgen is het team allerminst, de ruim uitgevallen overwinning ten spijt. Het spel in de tweede helft liet opnieuw te wensen over. De terugval was te opvallend om het weifelmoedige optreden van de dag ervoor voorgoed te doen vergeten. “Als team speelden we na rust inderdaad heel erg slecht. Maar het zij zo, het enige wat vandaag telt is de overwinning”, vond aanvoerder Marc Delissen.

De herinnering aan de wedstrijd tegen India zat diep, zo bleek vooral in de tweede helft. Het gevloek en getier op het veld overstemde geregeld het jolige gelal van enkele Nederlandse tienermeisjes op de opnieuw matig bezette tribune. Met name captain Delissen (30) liet zich horen. “Ik wil zeggen wat ik wil”, zei de HGC'er na afloop over de verbale uithalen naar zijn medespelers.

Kwalificatie is nabij, sores of niet. Morgen treedt België op als tegenstander van het Nederlands team. Winst tegen de ploeg die tot dusverre alle wedstrijden in Barcelona verloor, lijkt voldoende voor de laatste stap op weg naar plaatsing voor de olympische titelstrijd in Atlanta komende zomer. Daarmee zouden de hockeyers doen wat zij vooraf als hun heilige plicht beschouwden.