Overname kost 910 miljoen; Unilever koopt grote Canadese reinigingszaak

ROTTERDAM, 23 JAN. Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever heeft overeenstemming bereikt over de overname van het Canadese reinigingsbedrijf Diversey voor 910 miljoen gulden.

Het dicht bij Toronto gevestigde Diversey heeft een sterke positie opgebouwd als reiniger in de voedingsmiddelen- en de drankenindustrie in de Verenigde Staten, Europa en Japan. Bovendien is Diversey actief in de nieuwe, opkomende economieën in Latijns Amerika en in Zuidoost-Azië.

De beurs in Amsterdam reageerde nauwelijks op de aangekondigde overname, de koers van Unilever daalde licht, waarschijnlijk in verband met de stand van de dollarkoers.

In het in maart 1995 afgesloten boekjaar behaalde Diversey een omzet van 1,3 miljard gulden. De bedrijfswinst voor afschrijving van goodwill kwam uit op 85 miljoen gulden. De waarde van de vaste activa per 30 september 1995 bedroeg circa 467 miljoen gulden.

De activiteiten van Diversey sluiten zeer nauw aan bij die van Lever Industrial International (LII), de dochteronderneming van Unilever die actief is op het gebied van vloeronderhoud, wasserijen en in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Wereldwijd heeft LII een omzet van ruim 1,2 miljard gulden. Er werken 4.000 personeelsleden. Met de overname van Diversey zal de omzet ruim verdubbelen tot 2,5 miljard gulden. Het aandeel op de wereldmarkt neemt toe van 7 tot 14 procent.

De wereldmarkt voor de reiniging in industriële vestigingen, waarvan de omvang wordt geschat op 19 miljard gulden, neemt nog steeds toe, vooral in Latijns Amerika en Azië.

Unilever verwacht dat de technologie en innovatie van beide ondernemingen die nu gaan samenwerken, zal leiden tot “een aanzienlijke en winstgevende groei”.

De naam Diversey blijft gehandhaafd en het hoofdkantoor blijft gevestigd in Missisauga, Ontario.

De Novamax metaalverdelingsbedrijven, de waterzuiveringsbedrijven en de activiteiten van Diversey in de Verenigde Staten op het gebied van wasserijen maken geen deel uit van de transactie.

Eerder, op 17 januari van dit jaar, kondigde Unilever al de overname aan van de Weiss groep, die in Hongkong is gevestigd. De Weiss groep heeft een sterke positie in China en zal deel gaan uitmaken van Lever Industrial International.