O.J. Simpson getuigt over moord op vrouw

WASHINGTON, 23 JAN. Voor het eerst is O.J. Simpson gisteren onder ede ondervraagd over de moord, anderhalf jaar geleden, op zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar vriend Ronald Goldman.

Simpson, die in oktober werd vrijgesproken van de dubbele moord, moest gisteren getuigen voor de civielrechtelijke zaak die de nabestaanden van de slachtoffers tegen hem hebben aangespannen. Die zaak zal naar verwachting in april beginnen, maar nu al neemt de advocaat van de klagende partij getuigenverklaringen onder ede af die in de rechtszaak gebruikt kunnen worden.

Het is in de Verenigde Staten mogelijk in een strafzaak vrijgesproken te worden, maar vervolgens in een privaatrechtelijke zaak toch veroordeeld te worden tot bijvoorbeeld het betalen van schadevergoeding of de proceskosten. In dit geval vragen de eisers, de familie Goldman en 'de nalatenschap van Nicole Brown Simpson', niet gespecificeerde schadevergoeding.

In de strafzaak, die maandenlang door miljoenen Amerikanen op de televisie is gevolgd, getuigde Simpson zelf niet. Maar nu hij eenmaal is vrijgesproken kan hij in deze zaak als getuige gedagvaard en ondervraagd worden.

Ook deze keer was de belangstelling van de pers groot, ook al was de zitting besloten. Van de ondervraging, die naar verwachting nog enkele dagen zal duren, is een video-opname gemaakt, die echter niet zal worden vrijgegeven. De advocaten van beide partijen mogen te zijner tijd wel de transcripties van de zittingen openbaar maken.

Simpsons advocaat in deze zaak is Robert Baker, die niet betrokken was bij de strafzaak. Baker wordt bijgestaan door Robert Blasier, die dat wel was, en door F. Lee Bailey, een van de leden van het destijds veelbesproken dream team dat O.J. Simpson verdedigde.

Dezer dagen zal Simpson naar buiten treden met zijn versie van de gebeurtenissen op de avond van de moord. In oktober zag hij op het laatste moment af van een interview door televisie-journalisten, bevreesd dat uitspraken tegen hem gebruikt kunnen worden in de rechtszaak die in april begint. Inmiddels heeft hij volgens Amerikaanse kranten het televisiestation Black Entertainment Television bereid gevonden hem te ondervragen over andere zaken dan de avond van de moord. Ook brengt Simpson een in eigen beheer gemaakte videoband uit waarop hij ondervraagd wordt door een journalist die door hemzelf is aangetrokken. De band, die telefonisch besteld kan worden, zal begin februari openbaar gemaakt worden. Over de belangstelling voor O.J. Simpson, The Interview ($29,95), is niets bekend gemaakt. Maar de eerste avonden was het telefoonnummer voortdurend in gesprek.

O.J. Simpson was als football-speler een idool voor veel Amerikanen. later zette hij zijn carrière voort als acteur en sportverslaggever. De vrijspraak van Simpson van de moord op zijn blanke vrouw en de eveneens blanke vriend van haar maakte sterk verdeelde reacties los onder het Amerikaanse publiek. De meeste zwarten waren overtuigd van zijn onschuld en van de kwade trouw van de politieagenten die de zaak onderzocht hadden. Het vonnis was voor hen een grote opluchting. De meeste blanken bleken overtuigd van Simpsons schuld en toonden zich verbijsterd door de vrijspraak.