Michael Chang en Monica Seles ook geplaatst voor halve finales; Rubin in spannend duel langs Sanchez

MELBOURNE, 23 JAN. Monica Seles, Chanda Rubin en Michael Chang hebben zich vanmorgen geplaatst voor de halve finales van de open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne.

De 19-jarige Chanda Rubin won in een adembenemende wedstrijd van de als derde geplaatste Arantxa Sanchez-Vicario. Rubin, de dochter van een rechter uit de Amerikaanse staat Louisiana, versloeg Sanchez na drie-en-een-half-uur met 4-6, 6-2 en 16-14.

Rubin, die ook de laatste twee ontmoetingen met Sanchez had gewonnen, had al veel eerder toe kunnen slaan. Ze won de eerste set met 6-4 en kwam in de tweede set met 2-0 voor te staan voordat ze zes games op rij verloor.

Ook in de derde set kwam Rubin met 4-1 voor te staan en kreeg ze, op de service van Sanchez, bij 5-4 en 15-40 twee matchpoints. Van 5-5 tot 8-8 braken de dames zes opeenvolgende games elkaars keer service, daarna hielden ze twaalf keer keer op rij hun service. Bij 14-13 kreeg Rubin nog eens twee matchpoints. Pas twee games later slaagde Rubin er in het af te maken.

Rubin behoort met de een jaar jongere Lindsay Davenport tot een generatie jong talent uit de Verenigde Staten van wie veel te verwachten valt. Rubin, die ook al op Wimbledon de kwartfinale had bereikt, versloeg deze week in de vierde ronde Gabriela Sabatini met 6-2 en 6-4. Vorig jaar liet ze met Davenport en Mary-Joe Fernandez de finale van het toernooi om de Federation Cup, waarin de finale werd verloren van Spanje.

Het donkere meisje heeft een grote voorliefde voor een wonderbaarlijk scoreverloop in haar wedstrijden. Vorig jaar op Roland Garros overleefde ze in de derde ronde tegen Jana Novotna zeven matchpoints en kwam ze in de derde set terug van een 5-0, 40-0 achterstand. Op Wimbledon vestigde ze het record voor de langste wedstrijd aller tijden: een 7-6, 6-7 en 17-15 overwinning (dat is 58 games) op Patricia Hy-Boulais, die drie uur en 45 minuten duurde.

De grote favoriete voor het titel bij de vrouwen, Monica Seles, won vannacht - het is in Australië tien uur later dan in Nederland - met 6-1 en 6-2 van de 18-jarige Iva Majoli uit Kroatië. Seles en Rubin spelen tegen elkaar in de halve finale. Ze hebben nog nooit eerder tegen elkaar gespeeld.

In de twee andere kwartfinales, morgen, speelt de Spaanse Conchita Martinez tegen de Duitse Anke Huber en de 15-jarige Martina Hingis tegen Amanda Coetzer uit Zuid-Afrika.

Michael Chang won in minder dan anderhalf uur met 6-0, 6-2 en 6-4. Hij plaatste zich voor de halve finale ten koste van de Mikael Tillstrom, de Zweedse nummer 105 van de wereld die zo ver was gekomen door onder anderen Thomas Muster uit te schakelen. Tegen Chang, die pas één set verloor in vijf wedstrijden, kreeg Tillstrom geen kans de dropshots neer te leggen waar hij Muster gek mee had gekregen.

Tillstrom keek na de eerste twee sets op zijn horloge en ontdekte tot zijn schaamte dat er pas veertig minuten voorbij waren. “Ik voelde me verplicht de toeschouwers nog wat te laten zien”, zei Tillstrom na de wedstrijd. Zijn benen, die in de eerste twee sets stijf en dik aanvoelden, kreeg hij op gang, maar meer dan vier games