Koersdreun voor Nedlloyd op zwak gestemde beurs

AMSTERDAM, 23 JAN. Op een in mineur gestemd Damrak, waar de dollar na de opmars van de laatste dagen vanochtend een steekje liet vallen en ook obligaties werden aangeboden, konden de meeste aandelen vandaag hun niveau niet vasthouden. Het aanbod overheerste, de koersen gingen omlaag. Nedlloyd stond zwaar onder druk door geruchten over verscherpte concurrentie.

AMSTERDAM De aandelenkoersen kwamen vanochtend onder druk door de zwakke obligatiemarkt. Staatsleningen brokkelden gemiddeld zo'n vier à vijf dubbeltjes af. Daardoor raakte de aandelensector geïnfecteerd, de meeste koersen daalden. De Amsterdam EOE-index (AEX) stond op het middaguur 3,13 punten lager op 505,30. Het verbod op de handel in aandelen en obligaties Fokker werd met een dag geprolongeerd tot woensdag.

“De stemming wordt nerveuzer”, meende een handelaar. “Instituten staan vooral aan de aanbodkant en particuliere beleggers laten het afweten.” Dat Wall Street maandag winst boekte, mocht niet baten. Ook op de andere Europese beurzen - Londen, Parijs en Frankfurt - was de sfeer vanochtend gedrukt.

Het negatieve sentiment werd ook ingegeven door tegenvallende resultaten van Amerikaanse olieconcerns in het laatste kwartaal van vorig jaar. Koninklijke Olie had daar onder te lijden; de koers daalde met 2,70 gulden tot 222,20. Ook de lagere dollar speelde hier een rol.

De meeste andere internationals leden ook verlies. Zo moest Unilever, maandag nog één van de grootste stijgers, vanochtend 1,20 gulden omlaag naar 238. Vanochtend maakte het Rotterdamse concern een grote overname bekend van het Canadese schoonmaakbedrijf Diversey.

Het aandeel Nedlloyd was geheel uit de gratie. Het transportfonds duikelde met 3,10 gulden omlaag naar 30,90 om daarna iets terug te krabbelen tot 32,20. Oorzaak: een stuk in het vakblad Transport, waarin sombere perspectieven worden geschetst voor het vrachtvervoer naar het Verre Oosten. Ook stelde ABN Amro Hoare Govett zijn winstprognose voor Nedlloyd naar beneden bij.

De dollar begon op een lager niveau. Om 10.00 uur werd 1,6500 genoteerd tegen 1,6530 aan het slot van maandag. Daarmee was de munt ook iets lager dan de laatste koers in New York van maandagavond (1,6525).

NEW YORK Het koersenverloop op de Amerikaanse effectenbeurs heeft maandag een wisselvallig beeld te zien gegeven, maar wist wel een record te bereiken. Uiteindelijk sloot de Dow Jones op 5.219,36, waarmee het gemiddelde 34,68 punten hoger stond dan afgelopen vrijdag. Het vorige record dateert van 13 december. De stijging kwam voornamelijk in het laatste halfuur van de handel tot stand.

De aandelenhandel stond het grootste deel van de dag onder invloed van de obligaties, die zich niet van hun beste kant lieten zien. De technologiefondsen waren gevraagd, net als afgelopen vrijdag toen IBM goede financiële resultaten bekend maakte.

De dollar zakte licht terug na de stevige opmars van de afgelopen dagen. Tegen het einde van de handel in New York lag de koers op 1,6525 tegenover 1,6575 op vrijdag.

TOKIO De Japanse koersen gingen kort voor het slot van de handel naar beneden. Vanuit de optiehandel werden veel aandelen van de hand gedaan. De Nikkei-index van de 225 fondsen sloot op 20.080,92. Dat is 115,61 punten lager dan maandag.