Israel en Tunesië knopen relaties met elkaar aan

WASHINGTON, 23 JAN. Israel en Tunesië zijn gisteren overeengekomen per 15 april op laag niveau diplomatieke betrekkingen aan te knopen, dat wil zeggen dat zij 'belangensecties' op elkaars grondgebied zullen openen. De ministers van buitenlandse zaken van beide landen, respectievelijk Ehud Barak en Habib Ben Yahia, werden het daarover gisteren in Washington eens tijdens een ontmoeting op het ministerie van buitenlandse zaken met hun ambtgenoot Warren Christopher. Deze sprak van een “belangrijke stap om de cirkel van vrede te verbreden”. Tunesië's buurland Libië heeft woedend gereageerd.

Israel en Tunesië hadden al in 1994 het principe-besluit genomen om 'belangensecties' te openen. Tunesië had tenuitvoerlegging daarvan tot dusverre echter voor zich uit geschoven. Volgens een Tunesische diplomaat waren de Palestijnse verkiezingen van zaterdag de aanleiding nu door te zetten, als duidelijk blijk van vooruitgang in het vredesproces. Israel heeft volledige diplomatieke betrekkingen met Egypte en Jordanië. Met Marokko heeft Israel een soortgelijk arrangement als het nu met Tunesië is overeengekomen. (Reuter, AFP)