Hillary Clinton moet getuigen in affaire-Whitewater

WASHINGTON, 23 JAN. Hillary Rodham Clinton, de vrouw van de Amerikaanse president, moet vrijdag getuigen voor een federale kamer van onderzoek. Ze is voor de getuigenis gedagvaard op verzoek van de speciale aanklager in de Whitewater-affaire, Kenneth Starr. De presidentsvrouw zal ondervraagd worden over documenten die de aanklager al twee jaar geleden had opgeëist en waarvan deze maand opeens bleek dat ze op wonderbaarlijke wijze waren opgedoken in het privé-gedeelte van het Witte Huis.

Het is de vierde keer dat Hillary Clinton onder ede vragen moet beantwoorden over de zakelijke contacten die zij en haar man in de jaren tachtig onderhielden in Arkansas. Tot nu toe ging het steeds om schriftelijke beantwoording. Vrijdag zal ze voor het eerst persoonlijk moeten verschijnen voor een zogeheten grand jury, een kamer van onderzoek die nagaat of er voldoende aanleiding is om een strafzaak te beginnen.

De opeens gevonden documenten zijn overzichten waarop de uren staan vermeld die Hillary Clinton in de jaren tachtig als advocaat in rekening heeft gebracht aan een corrupte spaarbank, Madison Guaranty Savings & Loan. Vorige week getuigde een medewerkster van het Witte Huis, Carolyn Huber, dat zij de papieren in augustus had aangetroffen in een kamertje in het Witte Huis, zonder te beseffen dat het de gezochte documenten waren. Dat zou ze pas hebben gemerkt toen zij ze begin deze maand opnieuw tegenkwam.

Mevrouw Clinton heeft steeds gezegd slechts 'minimaal' voor de bank gewerkt te hebben - volgens de overzichten bleek het vijftien maanden lang één uur per week te zijn. Het Witte Huis en de Republikeinen in het Congres verschillen van mening over de vraag of dat veel of weinig is. Samen met de eigenaar van de bank en zijn vrouw hebben de Clintons in de jaren tachtig geld gestoken in een project voor de verkoop van stukjes land voor vakantiehuisjes, Whitewater geheten. Onderzocht wordt ondermeer of geld van de spaarbank, die later failliet ging, op onrechtmatige wijze naar het Whitewaterproject is doorgeschoven. Ook wordt nagaan of het Witte Huis onderzoek naar de kwestie heeft tegengewerkt.

Mevrouw Clinton bood de Senaatscommissie die onafhankelijk van de aanklager onderzoek doet naar de Whitewater-affaire, gisteren aan om schriftelijk vragen te beantwoorden. De voorzitter van de commissie, de Republikeinse Senator D'Amato, reageerde met de mededeling dat hij uitziet naar de antwoorden van mevrouw Clinton, maar dat hij eerst nog meer bewijsmateriaal wil hebben. Zijn commissie eist ondermeer de elektronische post op die in het Witte Huis per computer over de Whitewateraffaire is uitgewisseld.