General Electric plaatst bestelling voor 259 vliegmachines bij Boeing

SEATTLE, 23 JAN. Vliegtuigbouwer Boeing heeft met het Amerikaanse concern General Electric een akkoord bereikt over de levering van 259 toestellen. Boeing strijkt met deze opdracht ten minste vier miljard dollar (6,4 miljard gulden) op.

De transactie behelst voor het merendeel concrete orders. Daarnaast heeft de leasemaatschappij van GE, GE Capital Aviation Services, nog opties genomen op een aantal vliegtuigen. Zeker is de aankoop van vijf 777-toestellen. Verder gaat het om orders voor 102 toestellen van het type 737. Voor dit vliegtuig heeft GE ook 76 opties laten vastleggen. Daarnaast bestaat de kans op de aankoop van nog eens 76 stuks van de jongste generatie van de Boeing-737.

Analisten beschouwen de order als een mogelijk keerpunt voor de commerciële luchtvaartindustrie, die de afgelopen vijf jaar te maken had met een zeer geringe vraag. GE Capital ziet het meerjarig contract als een versterking van zijn positie als een van de leidende bedrijven op de internationale vliegtuigleasemarkt. Een verklaring sprak van een omzichtige investering, gezien het herstel van de vliegtuigprijzen en de verbetering van de winsten in de vliegtuigindustrie.

De 737-toestellen worden voorzien van CFM-motoren. CFM is een onderneming waarin GE en het Franse Snecma beide een aandeel van 50 procent hebben. De 777-toestellen worden uitgerust met motoren van GE.

De eerste toestellen zullen eind 1996 worden afgeleverd. Jaarlijks zullen 25 vliegtuigen worden afgenomen. GE bestelt per jaar zo'n 200 vliegtuigen. De kapitale order resulteert in een slechts lichte verhoging van de investeringen van GE Capital in vliegtuigen, die maar 6 procent uitmaken van de totale bezittingen. GE Capital is goed voor 150 miljard dollar aan activa.

De Boeing-737 is 's wereld best verkochte toestel. Er vliegen er momenteel meer dan 2.700. Er zijn drie versies, de 737-500 met 108 zitplaatsen, de 737-300 met 128 en de 737-400 met 146 zitplaatsen. Vanaf 1997 zullen de eerste van de nieuwste generatie 737's worden afgeleverd. Dat zijn de 600 met 108 zitplaatsen, de 700 met 128 zitplaatsen en de 800 die plaats biedt aan 160 passagiers. (Reuter)