'De Hakkelaar' leidde drugssyndicaat en witwasbedrijf; Politie arresteert drugsbaron

AMSTERDAM, 23 JAN. Johan V., die al jaren door justitie wordt gezien als een van de grootste drugshandelaren van Nederland, is gearresteerd. De 42-jarige man werd zondagavond om zeven uur in een woning van een kennis in Hilversum aangehouden door een arrestatieteam.

“Hij zat aan de warme hap en keek naar Studio Sport”, zegt de Amsterdamse politiewoordvoerder Klaas Wiltink. “V. bood geen verzet.” De organisatie van Johan V. wordt ervan verdacht zich op internationaal niveau en op grote schaal bezig te hebben gehouden met de handel in verdovende middelen en het witwassen van drugswinsten.

Volgens woordvoerder van het openbaar ministerie N. Schaar in Amsterdam kwam het onderzoek tegen V. in een stroomversnelling nadat iemand zich bereid had getoond tegen V. te getuigen. Tot dan toe werd het onderzoek naar V. bemoeilijkt omdat justitie stuitte op een 'muur van angst' in het criminele milieu. De afspraak die justitie met deze kroongetuige sloot wordt door Schaar als 'uniek' bestempeld. De persooon zal door justitie geheel worden afgeschermd.

V. heeft in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats. Officieel is hij staatsburger van Paraguay. Hij komt uit een gemeenschap van woonwagenbewoners en had de naam ongrijpbaar te zijn. V. heeft een lange lijst 'sepots' achter zijn naam staan voor een ware waslijst van delicten, variërend van vuurwapenbezit tot bedreiging. Hij is nooit veroordeeld, aldus een bron bij justitie. Vroeger verkocht V. tweedehands auto's. Zijn bijnaam 'de Hakkelaar' verwijst naar een spraakdefect. Al jarenlang duikt zijn naam op in strafdossiers en interne justitiële documenten.

Eind jaren tachtig begon de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) het zogeheten Octopus-onderzoek. Uit eerder onderzoek van de Canadese politie was gebleken dat een aantal Nederlanders, onder wie V., aan de top van de grootschalige, internationale handel in hasj stond. Volgens een rapport van de FIOD uit 1991 was Johan V. de centrale figuur binnen deze omvangrijke hasjhandel. Een vloot van schepen vervoerde hasj over de oceanen en een netwerk van koeriers zocht voor geld, goud en edelstenen over de hele wereld een lucratieve bestemming. De organisatie zou zeker 270.000 kilo Pakistaanse hasj hebben vervoerd. Eind 1994 sloeg de belastingdienst V. aan voor 540 miljoen gulden.

Het onderzoek door het 'Kolibri-team' van de FIOD in de 'Coral Sea 2'-zaak leidde begin jaren negentig naar de Femisbank. De naam Coral Sea 2 verwijst naar een van de schepen waarmee hasj vanuit Pakistan werd vervoerd. Via de financiële instelling Femis waste de bende zijn drugswinsten wit en werden investeringen geregeld voor nieuwe hasjtransporten. Het Femis-onderzoek leidde tot een vervolgonderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van enkele advocaten en een fiscalist bij de financiële transacties van de 'Octopus-organisatie'. Op de achtergrond van deze organisatie zou V. hebben gestaan als een van de belangrijkste financiers.

Ook de Blaricumse ex-autocoureur Charles Z., die door het gerechtshof in Amsterdam in 1995 tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, werd in verband gebracht met Johan V. De Amsterdamse politiechef Woelders verklaarde voor het hof de zwijgzaamheid van een getuige om iets over de rol van V. te zeggen uit de bedreigingen afkomstig uit de hoek van V. “Hij kan een hoop geweld op de rails krijgen”, aldus deze politieman.

De bende van V. zou verantwoordelijk zijn voor diverse liquidaties. V. kwam in het nieuws na de moord op de hasjhandelaar Klaas Bruinsma in 1991. Bruinsma werd vroeg in de ochtend voor de Hilton discotheek Juliana's doodgeschoten. Kort daarvoor verkeerde Bruinsma in gezelschap van Johan V. en Koos R., de lijfwacht van V. In het 'Coral Sea 2'-dossier bevindt zich een proces-verbaal waarin staat dat Johan V. in 1991 opdracht heeft gegeven tot moord op zijn toenmalige concurrent drugshandelaar Klaas Bruinsma. Voor de moord op Bruinsma is een Amsterdamse ex-politieman tot tien jaar veroordeeld.

Begin 1995 werd in Apeldoorn in een container ongeveer 35 kilo ruwe cocaïne aangetroffen. Met deze grondstof kan ongeveer 200 kilo coke worden geproduceerd. De container was met de Caribian Expres uit Colombia naar de Amsterdamse haven getransporteerd en vervolgens naar Antwerpen gevaren. Daarna ging de contrabande via Raamsdonkveer naar Apeldoorn. De verdachten maakten volgens een ambtsbericht van de criminele-inlichtingendienst van Amsterdam deel uit van een groep mensen die in opdracht van V. cocaïne uit Zuid-Amerika naar Nederland smokkelden. V. wordt bijgestaan door de advocaten Max Moszkowicz sr. en zijn zoon A. Moszkowicz uit Amsterdam. Bij zijn arrestatie werden allerlei bescheiden in beslag genomen. V. zal waarschijnlijk deelname aan een criminele organisatie en handel in verdovende middelen ten laste worden gelegd.

    • Hans Moll