Behoefte sociale nieuwbouw neemt af

NOOTDORP, 23 JAN. Vanaf 1998 is er geen behoefte meer aan sociale nieuwbouw rond Den Haag. Dat zei staatssecretaris Tommel (VROM) gisteren in Nootdorp, bij het slaan van de eerste paal voor Vinex-woningen in stadsgewest Haaglanden. De vraag naar sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen neemt af, terwijl de vraag naar de wat duurdere koopwoningen toeneemt, zo las Tommel voor uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Op het winderige bouwterrein Hogeveen aan de rand van Nootdorp (nu 8.000 inwoners) sloeg Tommel gisteren, samen met onder anderen burgemeester Schartman, de eerste paal in de grond voor de nieuwbouw van Vinex-woningen in het stadsgewest Haaglanden. Tot het jaar 2005 worden in het stadsgewest 42.500 woningen gebouwd in ingrijpende stadsuitbreidingen, met bijbehorende infrastructuur. Bij de plechtigheid heerste een euforische stemming. De procedures van de afgelopen vijf jaar worden bekroond met uitvoering van de plannen en volgens de verzamelde ambtenaren, bankdirecteuren en de bouwmaatschappij was het hoog tijd dat dat gebeurde.

Op de locatie Hogeveen in Nootdorp komen 326 woningen en nog voor het eind van dit jaar moeten ze bewoond zijn. Dat is snel en Tommel benadrukte dat de Vinex-woningen in de Haaglanden ook snel gebouwd moeten worden. “Beter nog volgende week dan volgend jaar”, vond Tommel, gehuld in boerenkiel en op klompen.

De verdeling tussen sociale woningbouw en particuliere koopwoningen, gesteld op 30 procent en 70 procent, is in Nootdorp niet gehaald. Er worden meer koopwoningen gebouwd, omdat daar meer vraag naar is. Volgens Tommel is het goed om de markt te volgen en niet strikt de verdeling in de Vinex-plannen aan te houden: “Ik wil ook in de periode 1998-2005 inspelen op de vraag. Als die anders is dan voorzien in de Vinex-plannen, zoals nu blijkt, dan is dat niet verkeerd. Het is moeilijk om tien jaar te voorspellen”, aldus Tommel.

Het inwonertal van de gemeente Nootdorp zal in enkele jaren bijna verviervoudigen tot 30.000. Toekomstige buren konden in een feesttent hun nog te bouwen woningen bewonderen. “Het is wel erg snel gegaan”, vindt gemeenteraadslid A. van de Swam (CDA) van Nootdorp. Van de Swam woont al 38 jaar in het dorp en heeft het uitzicht op de kassen in de omgeving zien verdwijnen. “Dat heeft nogal wat pijn gedaan. De mensen hier zijn gesteld op hun dorp. De streek zal ingrijpend veranderen. Nootdorp wordt massaler en of het er beter op wordt is nog maar de vraag.”