Van Gastel aanwinst bij solide Feyenoord

ROTTERDAM, 22 JAN. Zonder al te veel problemen heeft Feyenoord gisteren de derde plaats in de eredivisie heroverd. De club van trainer Arie Haan won met 3-0 bij Volendam en passeerde Willem II (0-0 bij Fortuna) op de ranglijst. Voor Feyenoord scoorden Henk Vos en Hendrik Larsson, de Volendammer Kromheer maakte een eigen doelpunt.

Uitblinker bij de Rotterdammers was debutant Jean-Paul van Gastel, die na een half uur spelen de geblesseerde en veelvuldig gepasseerde Boateng verving. Trainer Haan was positief verrast door het spel van de middenvelder die vorige week nog bij Willem II speelde. Van Gastel bracht lijn in het rommelige spel van Feyenoord, dat door een kopbal van Henk Vos (zijn eerste goal in Rotterdamse dienst) op voorsprong was gekomen.

In de tweede helft kon Feyenoord de voorsprong met solide spel verdedigen, zo slecht speelde Volendam. “Ze doen maar wat als de bal komt, ze leren niets. Wat ze tegen Feyenoord deden sloeg nergens op”, zo bekritiseerde trainer Bert Jacobs zijn spelers. Nog cynischer was Jacobs tegenover de uitgevallen voorstopper Molenaar. “Zo'n ingewikkelde indirecte vrije trap hebben ze op de cursus van de KNVB nooit gezien”, verwees hij naar de actie waarbij Molenaar zichzelf blesseerde. Bij FC Twente heeft de nieuwe coach eveneens reden tot nadenken. De Duitser Hans Meyer zag op de tribune hoe de Enschedese club kansloos was tegen Roda JC. Op het glibberige veld bleven de Limburgers beter overeind dan de thuisclub. Vurens, Graef en Van der Luer zorgden voor de 3-0 eindstand.

Ook Ronald Spelbos moest toezien hoe zijn nieuwe werkgever een nederlaag leed. FC Utrecht verloor in de eigen Galgenwaard met 2-1 van NEC. Van Loen had de Utrechtse supporters nog hoop gegeven met een frommeldoelpunt. Doelman Van Ede vergat zijn jubileumwedstrijd (400) glans te geven. Hij verkeek zich op een vrije trap van Kooistra en bood Van Eijkeren de kans op de rebound. Bij de tweede treffer van NEC trof Van Ede geen blaam. Van Eijkerens schot was onhoudbaar.