Tsjetsjenen beloven meeste gijzelaars vrij te laten

MOSKOU, 22 JAN. De Tsjetsjeense separatisten die vorige week tijdens het gewelddadige einde van de gijzelingscrisis in het zuiden van Rusland wisten te ontsnappen, zullen morgen een deel van hun resterende gijzelaars vrijlaten. Een ander deel willen zij ruilen tegen Tsjetsjenen die door de Russen krijgsgevangen zijn gemaakt.

Dit heeft de bevelhebber van de diverse Tsjetsjeense strijdgroepen, Aslan Maschadov, gisteren via buitenlandse persbureaus bekendgemaakt. Zijn mededeling kwam in een weekeinde waarin de Russische autoriteiten hun optreden bij de gijzelingscrisis afschilderden als een succes en nauwelijks nog over ontsnapte Tsjetsjenen of vermiste gijzelaars spraken.

“Alle gijzelaars die nog in handen zijn van de strijders zullen in aanwezigheid van journalisten worden vrijgelaten in [het dorpje] Novogroznenski op 23 januari”, aldus Maschadov. “De overgebleven politiemannen worden als krijgsgevangenen beschouwd en de Tsjetsjeense zijde zal ze gebruiken om te ruilen tegen rebellen die in Pervomajskoje gevangen zijn genomen.” Het gaat om leden van de Omon-oproerpolitie die al sinds de eerste dagen van de crisis door de Tsjetsjenen worden gegijzeld.

Hoeveel gijzelaars de Tsjetsjenen nog in handen hebben en hoeveel separatisten er tijdens de strijd vorige week hebben weten te ontsnappen, zei Maschadov niet. Over de cijfers met betrekking tot de crisis, waarbij Russische troepen een dorp aanvielen waar Tsjetsjeense strijders zich met een aantal gijzelaars hadden verschanst, blijft onduidelijkheid bestaan.

President Jeltsin noemde vrijdagavond de operatie tegen de Tsjetsjeense gijzelnemers “goed voorbereid en uitgevoerd” en sprak van 153 gedode Tsjetsjenen en 30 gevangenen uit een oorspronkelijk aantal van 300. Van honderd gijzelaars zouden er 82 zijn gered. Generaal Aleksandr Barsoekov, het hoofd van de staatsveiligheidsdienst FSB die de strijd aan Russische kant leidde, noemde zaterdag als aanvankelijk aantal gijzelaars 120, terwijl generaal Koelikov, de minister van binnenlandse zaken die ook bij de leiding van de operatie was betrokken, meende dat er tussen de 150 en 180 rebellen waren gedood. Geen van hen sprak over het aantal ontsnapte Tsjetsjenen, over het aantal gijzelaars dat tijdens die ontsnapping zou zijn meegenomen of over het aantal gijzelaars dat tijdens het geweld is omgekomen.

In de Russische media is de afgelopen dagen veel kritiek geleverd op de manier waarop de operatie is uitgevoerd en op de manier waarop het publiek is voorgelicht. Wat dat laatste betreft is er inmiddels een zondebok gevonden. De man die namens de FSB tijdens de crisis als woordvoerder optrad, generaal-majoor Aleksandr Michailov, is op non-actief gesteld, zo meldt het persbureau Itar-Tass. Bronnen binnen de FSB wilden niet bevestigen of ontkennen of FSB-chef Barsoekov hem had ontslagen. Ontslag of overplaatsing van Michailov kan uitsluitend gebeuren per presidentieel decreet.