Tennis Australian Open

Pete Sampras is zijn eerste plaats op de ranglijst kwijt door zijn nederlaag in de derde ronde van de Australian Open. Hij verloor zaterdagavond met 6-4, 7-6 en 7-6 van de Australische tiener Mark Philippoussis. Hij wordt volgende week maandag afgelost door Thomas Muster of Andre Agassi.

Agassi won gisteren met moeite van de Zweed Jonas Bjorkman (4-6, 6-2, 4-6, 6-1 en 6-2). Als hij morgen in de kwartfinale wint van Jim Courier verzamelt hij genoeg punten om Muster voor te blijven. Als Agassi verliest, wordt Muster voor het eerst in zijn carrière nummer één. Muster werd gisteren uitgeschakeld, in de vierde ronde, door de Zweed Mikael Tillstr⊘m: 7-5, 4-6, 6-3 en 6-2.

De ingewikkelde berekeningen die de ranglijst bepalen - beste veertien resultaten in de laatste twaalf maanden, met punten en bonuspunten - leidde dit weekeinde tot nogal wat controverse. “Als de computer Muster nummer één maakt”, zei voormalig nummer één Courier, “is hij dat nog niet in de ogen van zijn collega's.”

Jan Siemerink, de laatste Nederlander in het toernooi, verloor zaterdagmiddag in de derde ronde met 6-1, 6-4, 6-7 (3-7) en 6-2 van de Nieuwzeelander Brett Steven. De Nederlander liet zich herhaaldelijk van de wijs brengen door de slechte weersomstandigheden en maakte veel meer fouten dan Steven. In het dubbelspel verloren Paul Haarhuis en Jacco Eltingh in de tweede ronde met 7-6 en 6-2 van de Amerikaan Jim Grabb en de Tsjech Martin Damm. De kwartfinales zijn: Agassi-Courier, Tillstr⊘m-Chang, Enqvist-Woodforde en Kafelnikov tegen de winnaar van Becker tegen Steven.

    • Remmelt Otten