Tadzjiekse mufti in zijn woning vermoord

ALMATY, 22 JAN. Onbekenden hebben gisteren in de buurt van de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe de mufti van Tadzjikistan en vier andere personen vermoord.

Fatchoella Sjarifzoda, de geestelijke leider van de moslims in Tadzjikistan, werd met zijn vrouw, zijn zoon en twee anderen in zijn huis op twintig kilometer van Doesjanbe overvallen en vermoord, zo meldde gisteren het Russische persbureau Interfax op basis van bekendmakingen van de Tadzjiekse politie. Algemeen wordt aangenomen dat de motieven van de dader of daders politiek van aard zijn geweest. De 53-jarige mufti ondersteunde het beleid van de Tadzjiekse president Imomali Rachmonov, een communist, in diens strijd tegen het anti-communistische en islamitische verzet. Die steun leverde hem begin 1993 de benoeming tot mufti op. Dat de mufti op de eerste dag van de vastenmaand Ramadan werd vermoord, wordt gezien als een aanwijzing dat de daders behoren tot het islamitische verzet.

Tadzjikistan is lang het toneel geweest van een burgeroorlog die naar schatting vijftigduizend mensen het leven heeft gekost. De afgelopen maanden hebben vredesbesprekingen plaatsgevonden, die evenwel in het slop zijn geraakt. Afgelopen week zou een vijfde gespreksronde plaatsvinden in de Turkmeense hoofdstad Asjchabad. Deze gespreksronde is echter uitgesteld. Regelmatig vinden langs de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan vuurgevechten plaats tussen grenstroepen en islamitische infiltranten. De presidenten van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) besloten vrijdag het mandaat van hun gezamenlijke grenstroepen in Tadzjikistan met zes maanden te verlengen na een belofte van president Rachmonov om een compromis te sluiten met de oppositie in het buitenland. (AFP, Reuter)