Schultz bokst liever tegen wonderkind Hingis

MELBOURNE, 22 JAN. Ondanks een nieuw wereldrecord - een service van 196 kilometer per uur - heeft tennisster Brenda Schultz vanochtend in Australië haar wedstrijd verloren tegen de 15-jarige Martina Hingis. In minder dan een uur was het 6-1 en 6-4 voor het wonderkind in de vierde ronde van de Australian Open in Melbourne.

“Ik ben groot en sterk, zij is klein en tenger”, mopperde Schultz na afloop. “Dan wil je eigenlijk liever een bokswedstrijd dan een tenniswedstrijd spelen.”

Het contrast had niet groter kunnen zijn. De 25-jarige, 1.87 meter lange Schultz is een forse, gezonde Hollandse meid met stevige gebruinde en gespierde benen. De 1.67 meter lange Hingis is weliswaar op haar achtste van Tjechoslowakije naar Zwitserland verhuisd, maar ziet er nog bleekjes en breekbaar uit. Schultz speelt puur krachttennis. Hingis beperkt zich tot het terugslaan van de bal, zij het zo dicht mogelijk bij de lijnen.

Vanochtend gaf de vastheid van Hingis de doorslag, omdat Schultz in de eerste en het begin van de tweede set een te groot aantal fouten maakte. Haar service werd al bij 2-1 gebroken, waarna Hingis in 26 minuten doorliep naar 6-1. In de eerste game van de tweede set - Schultz had zich opgeladen voor een nieuw begin - sloeg Schultz voor het eerst een service boven de 190 kilometer per uur. Maar Hingis wist de return binnen de lijnen te slaan en won vervolgens de rally. Ze brak naar 2-0 en naar 4-1.

“Ze heeft een hele goede timing”, zei Schultz. “Iedere keer als ik een harde service sloeg kwam de bal nog harder terug. Twee weken geleden, in een gemengd dubbel, sloeg ze ook de service van Richard Krajicek terug. Die was stomverbaasd. Ze is klein, maar wel iets speciaals.”

Bij een 5-1 achterstand in de tweede set besloot Schultz over te schakelen op alles-of-niets. Met ram-bam-tennis, en vijf aces in dertien punten, met klappen van 196 en 193 kilometer per uur, kwam ze terug tot 5-4. Maar drie fouten op de service van Hingis maakten het goede werk weer ongedaan. De Zwitserse, die voor het eerst in haar carrière de kwartfinale van een grand-slamtoernooi bereikte, benutte haar eerste matchpoint met een forehandvolley. “Ik begon te laat met alles-of-niets”, zei een zwaar teleurgestelde Schultz na afloop. “Toen stond ik al te ver achter.”

Opmerkelijk was een slagenwisseling aan het einde van de eerste set. Bij 5-1 sloeg Hingis voor het eerst een service die harder was dan 150 kilometer. Grappend riep Schultz dat ze daarom maar wat voorzichtiger werd, en ze stapte achteruit. Hingis besloot vervolgens onderhands te serveren. Schultz sprintte naar voren, won het punt, balde haar vuist en schreeuwde het uit. Sinds haar huwelijk met de Amerikaan Sean McCarthy doet ze haar uiterste best zich een Amerikaanse over-mijn-lijk-mentaliteit eigen te maken. Vroeger zou ze door dergelijke grapjes van haar stuk zijn gebracht, nu wilde zo het punt per se winnen.

“Dat was leuk om te doen”, zei Hingis in haar stotterende Engels. “Zoals Michael Jackson, eh, ik bedoel Michael Chang tegen Ivan Lendl in Parijs.”

“Het was een grapje voor haar”, vergoelijkte ook Schultz later. “Ze is nog zo jong, zo vrolijk. Dit is voor haar net een demonstratiewedstrijd. Haar eerste service lijkt sowieso wel een onderhandse service. Tennis is voor haar nog een spelletje en voor mij een beroep.”

Dat ze de vernederend bedoelde service in de tweede set nog niet vergeten was, bleek aan het einde van de persconferentie. Het wereldrecord deed haar niets, zo kort na de nederlaag. “Ik had zoveel agressie in mijn service dat het me niets verbaasde. Bij een passing probeerde ik haar ook doormidden te slaan. Dat lukte helaas niet.”

Schultz, die zaterdag in een mooie wedstrijd met 4-6, 6-1 en 6-4 Kristie Boogert versloeg, had zichzelf vantevoren goede kansen gegeven om voor de derde achtereenvolgende keer door te dringen tot de beste acht. Vorig jaar op Wimbledon en op de US Open was dat gelukt. Bovendien zou een plaats in de kwartfinale haar dicht bij de top-tien brengen.

Hingis speelt in de kwartfinale tegen de Zuidafrikaanse Amanda Coetzer. Schultz verwacht niet dat Hingis nu al het toernooi kan winnen, of ooit nummer één zal worden. “Daarvoor is ze te klein. Seles, Graf en ook ik in de toekomst, moeten haar kunnen overpoweren.”

    • Remmelt Otten