'Pyromaan van Ede' is geen verdachte bij nieuwe branden

EDE, 22 JAN. De politie in het Gelderse Ede onderzoekt een nieuwe reeks van branden die de gemeente de afgelopen weken heeft getroffen. Volgens een woordvoerder van de politie is er sprake van een brandstichter, maar is er geen enkele reden de pyromaan van Ede, de man die vorig jaar zo'n dertig branden in Ede stichtte, als verdachte te beschouwen.

De brandenreeks zorgt voor veel onrust onder de inwoners van Ede. “Elke keer als je die brandweerauto's hoort uitrijden denk je terug aan de vorige keer”, zo zegt een inwoonster wier bedrijf rond de paasdagen van het afgelopen jaar door de pyromaan van Ede in de as werd gelegd. De man stichtte in maart en april van het afgelopen jaar meer dan dertig branden in Ede en omgeving, die voor miljoenen guldens schade aanrichtten.

De gedupeerde Edenaar wil anoniem blijven, omdat zij na de brand vorig jaar “gek werd gebeld door mensen met steunbetuigingen en adviezen waar je absoluut niets aan hebt”. Haar bedrijf leed voor zes ton schade en heeft door onderverzekering nog altijd te maken met de gevolgen van de brandstichting. De vrouw gelooft niet dat de pyromaan van Ede, sinds december op vrije voeten na een vormfout van justitie, verantwoordelijk is voor de nieuwe serie branden. “Die jongen wordt toch ontzettend in de gaten gehouden door de buurt. Er zijn mensen die er een dagje uit van maken om zijn woning eens te gaan bekijken. Ik denk dat een ander de branden aansteekt. Er lopen wel meer gekken rond.”

Haar bedrijf wordt sinds de vorige brand constant in de gaten gehouden, zegt de Edenaar. Ze denkt overigens niet dat dat alle risico uitsluit. “Wie brand wil stichten, kan dat altijd wel voor elkaar krijgen.” Het lijkt vooral ter bescherming van de gemoedsrust. “De meeste mensen beseffen niet wat je allemaal meemaakt. Het is voor ons echt een traumatische ervaring geweest. Tenslotte zie je je levenswerk in vlammen opgaan.”

Woordvoerder W. Veenendaal zegt dat de politie “helemaal onbevooroordeeld aan het onderzoek is begonnen”. De pyromaan wordt niet gevolgd. “Daar is geen enkele reden voor, hij is voor ons een vrij man als ieder ander. Wij gaan gewoon uit van een onbekende dader of daders. En we zullen ons uiterste best doen die te pakken. De politie liet al eerder weten onvoldoende mankracht te hebben om de pyromaan constant te in de gaten te houden. Veenendaal beaamt dat er in Ede onrust is ontstaan als gevolg van de nieuwe branden, de afgelopen weken zo'n vijf in totaal. Hij heeft gehoord van het verhaal als zouden de branden zijn aangestoken om de pyromaan opnieuw achter de tralies te krijgen. “Dat zijn geruchten. En daar doen we niet aan mee, om niet nog meer onrust te kweken bij de slachtoffers.”

Een team van “enkele politieagenten is op de zaak gezet. Of er door de politie gesproken is met de pyromaan van Ede - die zelf nadrukkelijk heeft ontkend iets met deze zaak te maken te hebben - wil Veenendaal niet zeggen. De pyromaan werd eind oktober vorig jaar door de Arnhemse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. Begin december kwam hij door een vormfout vrij. Medio februari dient zijn zaak voor het Gerechtshof in Arnhem.