Postma haakt pas af op tienduizend meter

HEERENVEEN, 22 JAN. Pas op de afsluitende tien kilometer deed Rintje Ritsma een geslaagde greep naar de macht. Op de 1.500 meter moest hij zaterdag rivaal Ids Postma nog met een tiende seconde verschil laten voorgaan. Het gat van nog geen vier seconden werd door de wereldkampioen een dag later eenvoudig gedicht.

Postma zette zich in het begin van de directe confrontatie met Ritsma nog even schrap, maar bij de eerste beste versnelling na twee kilometer kon hij de Beer uit Lemmer niet meer volgen. Ritsma: “Ik heb op dit toernooi misschien meer moeten geven dan de bedoeling was. Maar met het oog op het WK (over twee weken in Inzell, red.) hoef ik me geen zorgen te maken over het herstel.”

Ritsma tilde er niet zwaar aan dat het veroveren van zijn derde Europese titel gepaard ging zonder afstandsoverwinning. “Het gaat in dit toernooi om het klassement. Een afstandszege is zo vergeten.”

Het EK allround bij de mannen werd een totale Nederlandse aangelegenheid. Na het zilver van Postma en het brons van Hersman, die teleurstelde op zijn favoriete 1.500 meter maar persoonlijke records reed op de sprint en de tien kilometer, volgde er ook nog de vierde plaats van Bart Veldkamp.

De 'schaatsbelg' uit Den Haag constateerde achteraf dat zijn missie was volbracht met zeges op de vijf en tien kilometer. Als Veldkamp vanaf volgend seizoen niet zoals de meeste kernploegrijders ondersteuning krijgt van NOC*NSF wil hij ook niet namens Nederland aan de Spelen in Nagano deelnemen. “Dan zal ik me wenden tot een ander land. Bijvoorbeeld Duitsland.”

Kernploegcoach Henk Gemser heeft in een telefonisch onderhoud Falko Zandstra een flinke uitbrander gegeven. De voormalige wereldkampioen verklaarde in Davos voor de tv-camera dat hij overweegt toe te treden tot de ploeg van Rintje Ritsma. Aan het begin van het seizoen heeft Zandstra echter een driejarige verbintenis getekend bij de KNSB die hem drie jaar de zekerheid geeft van een basisbedrag van 38.000 gulden. Gemser: “Ik heb hem erop gewezen dat hij z'n verplichtingen moet nakomen.”