Politie verdenkt asielzoeker van brand in Lübeck

BONN, 22 JAN. De politie in Lübeck verdenkt een 21-jarige Libanees van het stichten van de brand die jongstleden donderdagmorgen tien bewoners van een opvangcentrum voor asielzoekers het leven kostte.

De gearresteerde jongeman, die met zijn ouders en vijf broers en zusters in het opvangcentrum woonde, ontkent. Maar hij zou al donderdagmorgen, direct nadat hij was gered uit het brandende pand, een ziekenbroeder hebben gezegd dat hij de brand had gesticht. Deze ziekenbroeder had daarvan pas vrijdag mededeling gedaan aan de politie, waarna de Libanees werd aangehouden. Het Libanese gezin woonde, na vijf jaar in Duitsland te hebben verbleven, nog in het pand in afwachting van zijn uitwijzing, de asielaanvraag voor zijn acht leden was kort geleden afgewezen.

Volgens de plaatselijke officier van justitie berust de verdenking tegen de jonge Libanees niet alleen op diens vroege bekentenis maar ook en vooral op het feit dat hij bijzonderheden over de brandstichting had verteld die toen “alleen aan de dader of aan mededaders bekend konden zijn”. Hij zou vorige week donderdag bijvoorbeeld al de precieze plaats hebben aangegeven waar de brand was ontstaan. Namelijk in de overloop van het trappenhuis op de eerste etage van het vier verdiepingen hoge pand in de Lübeckse binnenstad.

Uit onderzoek van politie- en brandweerspecialisten is intussen gebleken dat de brand inderdaad dáár is ontstaan. “Een technische reden” voor het ontstaan van de brand sluiten zij uit, er liepen nabij die plaats geen lichtleidingen en er waren geen andere indicaties die op een “spontane” brand wezen. Ook is gebleken dat de toegangsdeur van het pand aan de binnenkant vergrendeld was en alle vensterruiten, door de hitte, van binnen naar buiten kapot gesprongen waren. Daarom wordt brandstichting van buiten, bijvoorbeeld met een molotovcocktail, uitgesloten, aldus de officier van justitie gisteren op een persconferentie.

Ex-bondspresident Richard von Weizsäcker heeft de Duitse bevolking gisteravond gewaarschuwd niet opgelucht te reageren omdat de brand vermoedelijk door een buitenlandse asielzoeker gesticht is. En oud-SPD-voorzitter Hans-Jochen Vogel vroeg zijn landgenoten “er ernstig over na te denken” waarom vrijwel direct vorige week zovelen in en buiten Duitsland uitgingen van een aanslag door Duitse rechts-radicalen.

In Duitse tv-programma's en mediacommentaren wordt sinds gisteren ook om aandacht voor dit verschijnsel gevraagd. In de wekelijkse Presseschau van de ARD maakten journalisten elkaar daarover gisteren bittere verwijten. Zo werd gekritiseerd dat de Süddeutsche Zeitung zaterdag in een commentaar verband legde tussen de brand in Lübeck en de verscherping van de asielwetgeving. De Frankfurter Allgemeine Zeitung kritiseert vanmorgen in een hoofdartikel het feit dat kranten als de Guardian en de Times, de International Herald Tribune, de Wiener Presse en de Corriere della Sera vrijdagmorgen berichtten over een “neonazistische brandaanslag”, dan wel “een moordaanslag” die (volgens de Times) door “drie gemaskerde mannen” met brandbommen zou zijn gepleegd.

    • J.M. Bik