Peper: gedogen van harddrugs geen oplossing

DEN HAAG, 22 JAN. Drugsverslaafden zijn niet gebaat bij het legaliseren of gedogen van harddrugs, vindt de Rotterdamse burgemeester A. Peper. Het legaliseren van drugs zou ertoe leiden dat verslaafden worden opgegeven.

Het kabinet moet zich volgens Peper niet laten verleiden tot een discussie over het legaliseren van verdovende middelen. Peper zei zaterdag in een vraaggesprek met het dagblad Trouw dat hij voorstander is van een repressieve aanpak om de overlast rond de drugsproblematiek aan te pakken. Peper weet zeker “dat junks kunnen afkicken en met dat doel moet je ze oppakken”.

In een toelichting op zijn uitspraken liet Peper weten dat hij louter doelt op verslaafden die zich schuldig maken aan criminele handelingen. De rechter moet hen de keuze geven tussen een cesltraf of afkicken, aldus de Rotterdamse burgemeester. Peper zegt te vrezen dat experimenten met de vrije verstrekking van heroïne aan drugsverslaafden een aanzet geven tot het gedogen van harddrugs.

Het Kamerlid R. Oudkerk, net als Peper lid van de PvdA, waarschuwt in een reactie op Pepers uitspraken voor de wens om al te snel resultaten te boeken in het drugsbeleid. Het percentage verslaafden dat daadwerkelijk afkickt nadat dat is opgelegd ligt volgens Oudkerk op twintig tot dertig. “De nadruk moet liggen op de preventie en op de maatschappelijke oorzaken van druggebruik”, zei Oudkerk in het weekeinde in het 'Vlugschrift' van de PvdA. Net als Peper vindt Oudkerk dat hulpverleners zouden moeten proberen de familie van de verslaafden te betrekken bij het afkicken.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt pleitte zaterdag in Het Parool voor een uitbreiding van het heroïne-experiment dat de ministers Borst (volksgezondheid) en Sorgdrager (justitie) willen beginnen. In de drugsnota van het kabinet wordt gesproken van vijftig ernstig verslaafden die in aanmerking zouden moeten komen voor de vrije verstrekking van heroïne, onder streng medisch toezicht. Nordholt pleit voor een experiment voor “zeker een paar honderd mensen”. Het experiment zou dit jaar al moeten beginnen, vindt de Amsterdamse korpschef.

Ook in de Tweede Kamer zijn stemmen opgegaan voor een omvangrijker experiment dan de vijftig personen waarmee het kabinet wil beginnen. In Zwitserland trokken wetenschappers enkele maanden geleden voorzichtig de eerste positieve conclusies uit experimenten die nu bijna twee jaar in een aantal steden worden gehouden.