Paniekvoetbal

Op het congres Reorganisatie van de politie zei procureur-generaal Docters van Leeuwen dat “de kloof tussen politie en samenleving moet worden overbrugd”. Minister Dijkstal vindt dat de politie provinciaal gereorganiseerd moet worden. Burgemeester Opstelten van Utrecht vindt dat de politie tot rust moet komen.

Het gepraat over de politie lijkt op de gesprekken tussen voetballiefhebbers over het Nederlands elftal. Het gaat altijd over hetzelfde: motivatie, teleurstellende prestaties in voorronden, trainers, uitvallers, het spelsysteem. En over supporters die hun ploeg kwijt zijn, zoals de burgers hun politie.

Het verschil is dat de politie nooit verder komt dan de voorronden. Een mooie finale in het IRT-toernooi is uitgesloten. De enigen die binnenkort nog kunnen scoren, zijn politici - met de roep om nieuwe trainers, nieuwe aanvallers en nieuwe spelsystemen. Om reorganisatie dus.

    • Jan Gerritsen