Oostenrijk vraagt VS opheldering over 79 geheime wapendepots

WENEN, 22 JAN. De regering van Oostenrijk heeft de Verenigde Staten om opheldering gevraagd over 79 geheime wapendepots die de Amerikanen in het begin van de jaren vijftig hebben aangelegd en waarvan het bestaan pas afgelopen weekeinde werd onthuld.

“De Amerikanen zouden ons een kaart moeten geven met de locaties van de opslagplaatsen, moeten aangeven hoe omvangrijk ze zijn en of ze gevaarlijk zijn”, aldus de demissionaire kanselier Franz Vranitzky gisteren. “Het is niet in overeenstemming met de uitstekende betrekkingen tussen beide landen dat we pas nu over de depots vernemen.”

De Amerikaanse ambassadeur in Oostenrijk, Swanee Hunt, had Vranitzky zaterdag op de hoogte gebracht van het bestaan van de depots. Voor de Oostenrijkse televisie noemde Hunt de opslagplaatsen “relikwieën van de Koude Oorlog” en bood ze formeel haar excuses aan voor de geheimhouding.

Het bestaan van de opslagplaatsen werd eind vorige week bekend in de Verenigde Staten toen een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres, belast met een onderzoek naar de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, documenten over de depots vond. Hunt kwam in actie nadat de Amerikaanse krant Boston Globe over de documenten had bericht.

De CIA heeft de depots aangelegd in de jaren tot 1955, toen de VS optraden als een van de bezettingsmachten in Oostenrijk. De magazijnen zouden in het geval van een Sovjet-invasie hulp moeten bieden aan anti-communistische partizanen.

In de opslagplaatsen bevinden zich geweren, pistolen en explosieven. Volgens Hunt zijn er geen biologische, nucleaire of chemische wapens verborgen.

Het is niet ondenkbaar, aldus Vranitzky, dat ook de andere bezettingsmachten - Frankrijk, Groot-Brittannië en de voormalige Sovjet-Unie - geheime depots hebben ingericht. Vranitzky liet weten dat de andere voormalige bezetters op pragmatische en weloverwogen wijze benaderd zullen worden om te achterhalen of er nog meer geheime depots in Oostenrijk zijn. (Reuter, AP)