Millennium

Millennium. A civilised World (CNR 200 23 22)

Achter de naam Millennium schuilt een onverwachte combinatie van muzikanten. Robert Wyatt, de drummer van de jaren '70-hippie band Soft Machine, die na een val uit het raam niet meer kon drummen en zanger is geworden, heeft zich verbonden met Jo Bogaert, de man achter de Belgische house-hit Pump Up The Jam van enkele jaren geleden. Het drammerige electro-geluid van zijn eerdere produkties is bij Bogaert vervangen door een verfijnde en uitermate beschaafde aanpak. A Civilised World heet de cd van Millennium dan ook.

Wyatt is bekend om zijn hoge stem die ooit zo klagelijk Elvis Costello's Shipbuilding vertolkte. Hier wordt hij begeleid door een orkest van spinnige violen en dun klinkende drummachines. De instrumentatie krijgt zijn gewicht door de dreigende synthesizer-wolk die alle onderdelen verbindt. Afgezien van The Cross van Prince, hebben Wyatt en Bogaert eigen composities geschreven die veelal rustig en beschouwelijk klinken. Behalve in Igor Mortis, waar de instrumentatie en Wyatts stem een paniekerige klank hebben, wat nog wordt versterkt door de opgewonden samples uit Igor Strawinsky's De Vuurvogel en Le sacre du printemps.

A civilised World is een magische plaat. De onderdelen lijken elkaar in eerste instantie te bijten, maar hebben uiteindelijk toch hun samenhang. De onderhuidse dreiging, verpakt in 'lichte muziek', is groots.

    • Hester Carvalho