Litouwse minister biedt zijn ontslag aan

VILNIUS, 22 JAN. De Litouwse minister van binnenlandse zaken, Romasis Vaitiekunas, is zaterdag afgetreden.

Met zijn aftreden reageert Vaitiekunas op de beschuldiging, in december geld van een bankrekening te hebben gehaald vlak voordat de betrokken bank wegens fraude en financiële malversaties werd gesloten en aldus misbruik te hebben gemaakt van zijn voorkennis van de voorgenomen sluiting.

Hij is niet de enige die in Litouwen in opspraak is geraakt. Premier Adolfas Slezevicius en een aantal van zijn ministers hebben ook geld van bankrekeningen opgenomen vlak voordat de banken werden gesloten.

Deze kwestie heeft de Litouwse politiek de afgelopen zes weken gedomineerd en is uitgegroeid tot de grootste crisis in Litouwen sinds het land de onafhankelijkheid uitriep. Van diverse kanten is aangedrongen op het aftreden van Slezevisius, maar deze heeft dat geweigerd.

Het ontslag van minister Vaitiekunas is nog niet door president Brazauskas geaccepteerd. (Reuter, AFP)