Leerlingen Nijmeegse school staken tegen Ritzen

NIJMEGEN, 22 JAN. De ruim duizend leerlingen van het Nijmeegse Lindenholtcollege voor Mavo, Havo en VWO hebben vandaag gestaakt uit protest tegen de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs. Volgende week neemt de Tweede Kamer een besluit over de plannen.

Tot schrik van de schoolleiding, die niet in de actie gekend was, blokkeerde een tiental leerlingen vanochtend de schoolingang met tafels en een fietsketting. Een groot aantal leerlingen keerde meteen huiswaarts. Anderen lieten zich overreden door docenten, die zeiden dat de lessen zouden doorgaan en weer anderen wachtten gelaten af op een door het actiecomité aangekondigde informatieve les over het Hoger onderwijs- en onderzoeksplan (HOOP) in de kantine van de school. Maar die les kwam er niet. Rond half elf hadden alle leerlingen de school verlaten.

Om te voorkomen dat de leerlingen morgen ook wegblijven, waartoe de actievoerders hadden opgeroepen, zal rector E. Peters ouders de vandaag via 'de telefoonkring' op het hart drukken hun kinderen morgen wel naar school te sturen. Al in zijn auto op weg naar school zag Peters vanochtend “hele drommen leerlingen” rechtsomkeert maken. “Alle leerlingen namen nu gewoon een dagje vrij. Wat doe je dan?”

Initiatiefnemer en actievoerder Louis Duerink uit vijf VWO is teleurgesteld over het verloop van de staking. De actie is volgens hem mislukt, doordat alle tijd opging aan “felle communicatie met de schoolleiding”. De actievoerder had de leerlingen op het hart willen drukken niet naar school te komen zolang minister Ritzen (onderwijs) zijn afbraakbeleid doorzet: “Hogescholen moeten de studieduur beperken tot drie jaar.” Maar de minister heeft afgelopen vrijdag toch toegezegd dat dit niet gebeuren zal? Duerink: “Nou ja, ik bedoel: het wordt voor ons gewoon veel moeilijker een vervolgopleiding te volgen. Toch?”