Kiosk

TIME

Amerika wordt minder misdadig. In de eerste maanden van 1995 werden er 12 procent minder mensen vermoord dan het jaar daarvoor. Geweldsmisdrijven in de voorsteden daalden tussen de 4 en 5 procent. In New York zijn de misdaadcijfers in een vrije val gekomen: een vermindering van 17,5 procent in een jaar.

Wat is hier aan de hand? vraagt het Amerikaanse weekblad Time zich af. In een fraai overzichtsartikel komen verschilende verklaringen aan bod. Er zijn minder jonge mannnen - van oudsher de meest misdadige groep -, de crackhandel heeft zich gestabiliseerd en zo langzamerhand zitten de gevaarlijkste types in de gevangenis. Maar de experts noemen ook steeds meer het effectieve optreden van de politie als een belangrijke factor. Agenten komen hun auto uit en proberen het contact met burgers te herstellen.

DER SPIEGEL

Aan de vooravond van centraal overleg (morgen in Bonn) over de werkloosheidscrisis tussen het kabinet-Kohl en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers zet het Duitse weekblad Der Spiegel de bedreigingen voor 'standplaats Duitsland' op een rijtje. De aanvankelijke zelfgenoegzaamheid heeft plaatsgemaakt voor grote bezorgdheid onder politici en ondernemers en voor ontreddering binnen de Duitse vakbeweging. “De concurrentiewind is aangewakkerd tot een storm. De echte orkaan staat ons nog te wachten”, voorspelt Siemens-topman Heinrich von Pierer.

In een essay over de toekomst van de verzorgingsstaat waarschuwt Joschka Fischer van de Groenen voor al te rigoureuze maatregelen. Sociale solidariteit waarborgt vrede en politieke stabiliteit; wie haar afbreekt legt de bijl aan de wortel van de democratie, aldus Fischer.

THE ECONOMIST

De verkiezingskansen van twee politici staan centraal in twee afzonderlijke stukken in het Britse weekblad The Economist. Bob Dole, die zijn zinnen heeft gezet op de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, en de Russische president Boris Jeltsin, die in juni een herverkiezing moet zien te veroveren. Het weekblad is sceptisch over de kansen van Dole. De man uit Kansas vaart een pragmatische koers, die weinig indruk zal maken op de stedelijke elites aan de oostkust, maar evenmin bij de geradicaliseerde 'nieuwe Republikeinen' van zijn traditionele achterban.

Het blad maakt zich nog meer zorgen over het gedrag van Jeltsin, die zich de afgelopen weken van zijn grimmige kant laat zien in zijn bloedige afrekening met de Tsjetsjeense seperatisten en de benoeming van de havik Nikolai Yegorov tot chef-staf. Tegelijkertijd laat hij, om electorale redenen, de teugels van de economische hervormingen vieren. Het had beter andersom kunnen zijn, vindt The Economist.