Kalusha uitblinker met ploeg Zambia

BLOEMFONTEIN, 22 JAN. Zoveel vrijheid als in het duel met Burkina Faso had ex-PSV'er Kalusha Bwalya lang niet meer gekregen. De aanvoerder van Zambia maakte in Bloemfontein gretig gebruik van de zwakke weerstand. Hij hielp met twee doelpunten en drie assists zijn elftal aan de 5-1 zege. Zambia gaat in de strijd om de Afrika Cup met vier punten uit twee wedstrijden aan de leiding van groep B.

Kalusha was zaterdag de grote man bij Zambia. De speler van America in Mexico profiteerde van fouten in de verdediging van Burkina Faso. Malitoli opende na een kwartier de score waarna Kalusha de stand nog voor rust naar 3-0 tilde. Toen speelde Burkina Faso al met een man minder. Verdediger Hassan Kamagate kreeg als eerste speler bij de strijd om de Afrika Cup de rode kaart. Een minuut voor rust maakte Lota 4-0. Binnen zestig seconden gevolgd door een treffer van Johnson Bwalya. Invaller Youssouf Traore redde de Burkinese eer. Zambia slaag er niet in een toernooirecord te vestigen. De 6-1 zege van Invoorkust op Ethiopië (in 1970) blijft de hoogste score.

Voor Kalusha is het spelen met het nationale elftal meer dan een aardig tijdverdrijf. Ruim twee jaar geleden verongelukten veel ploeggenoten bij een vliegramp. Met het nieuwe elftal behoort de finalist van het vorige toernooi om de Africa Cup wederom tot de kanshebbers voor een hoge eindklassering.

Na de eerste week hebben Ghana en Zuid-Afrika zich opgeworpen als de belangrijkste kandidaten voor de titel. Beide teams hebben tot dusver geen punt afgestaan. Ghana, dat sterspeler Abedi Pele drie dagen moet missen wegens een blessure, plaatste zich vrijdag in groep D als eerste ploeg voor de kwartfinale. Egypte, de ploeg van bondscoach Ruud Krol, en Kameroen strijden om de tweede plaats.

In groep A staat Zuid-Afrika met één been in de volgende ronde. Het gastland won zaterdag met 1-0 van Angola. De ploeg van bondscoach Clive Barker maakte voor veertigduizend mensen in Johannesburg minder indruk dan in het openingsduel met Kameroen. Slechts dank zij de hulp van de blunderende doelman van Angola maakte Mark Williams het enige doelpunt. (Reuter)