Dollar en Damrak zetten opmars voort

AMSTERDAM, 22 JAN. Gesteund door een opnieuw hogere dollar verkeerde de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen in een goede stemming. de AEX-index voor de meest verhandelde beursfondsen noteerde omstreeks het middaguur 510,34 punten, een stijging van 1,76 punten en iets boven het slotrecord aller tijden dat van afgelopen vrijdag dateert.

AMSTERDAM De beurs benaderde vanmorgen kort na de opening de grens van 512 punten, maar moest daarna iets terug. De handel had moeite op gang te komen na de geweldige omzetten van afgelopen vrijdag. “Bepaald niet slecht en zeker hoopgevend”, zo omschreef een handelaar vanmorgen de stemming.

Enkele fondsen die de vorige week tot de toppers behoorden moesten door winstnemingen inleveren. Het aandeel KPN moest een halve gulden terug op 63,80 gulden en Heineken verloor 2,20 gulden op 307,50. De bierbrouwer maakte vanmorgen bekend dat de slechte situatie van de mensenrechten in Myanmar (het voormalige Birma) reden is tot bezorgdheid, maar geen reden voor het staken van de activiteiten in dit land.

Océ-van der Grinten, ook eén van de grote stijgers in de afgelopen week moest met 60 cent omlaag tot 112,40 gulden en uitgever VNU verloor 1,90 gulden op 244,10.

Levens- en wasmiddelengigant Unilever lag met een winst van drie gulden op 238,20 gulden goed in de markt. Getronics deed het opnieuw uitstekend met een winst van 2,10 gulden 87,50. Nutricia ging met 1,20 gulden omhoog naar 112,40 gulden.

Op de lokale markt herstelde de koers van Van Dorp met 2,30 op 27,10. Nederlandse Kabel boekte een winst van 4,50 gulden op 264,50. ASM Lithography steeg 3,40 gulden tot 71,90 en Tulip Computers won 80 cent op 17,90. Gucci, Begemann, Besi, Axxicon, Stad Rotterdam, Free Record en Macintosh boekten een bescheiden winst.

Tot de verliezers op de lokale markt behoorden Autodealer Athlon en Atag, producent van verwarmingen, fietsen en keukenapparatuur. Atag moest 1,30 gulden inleveren op 109 gulden.

De Amerikaanse dollar noteerde vanmorgen 1,6605 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6565 gulden afgelopen vrijdag. Handelaren schrijven de winst toe aan het overleg van de zeven grootste industrielanden (G-7), afgelopen zaterdag in Parijs. De ministers van financiën waren ingenomen met de koersstijging die de dollar heeft laten zien.

Ook het pond sterling boekte vanmorgen winst. De koers van de Britse munt steeg van 2,4990 gulden tot 2,5060. Ook de Franse franc boekte winst op 32,810 gulden per honderd in vergelijking met een slotkoers van 32,785 gulden voor het weekeinde. De lire daarentegen, die in de afgelopen week nog een behoorlijke winst boekte, moest een stapje terug doen van 1,0450 gulden per duizend tot 1,0410.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag lager. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen op de Japanse beurs daalde met 169,23 punten (ruim 0,8 procent) tot 20.196,53. Beleggers tonen zich bezorgd over de parlementaire behandeling van de plannen van de Japanse regering voor sanering van de hypotheekbanken.