Doek valt voor trainer van Real

MADRID, 22 JAN. Nog geen twee maanden na het rumoerige vertrek van voorzitter Mendoza was Real Madrid gisteravond andermaal het toneel van slaande deuren en verbeten gezichten. De Argentijnse trainer Jorge Valdano werd door het clubbestuur ontslagen nadat Real Madrid in het eigen stadion met 2-1 verloor van Rayo Vallecano, een club uit de onderste regionen van de Spaanse eredivisie.

Het ontslag kwam niet als een verrassing, zo liet Valdano gisteren in een korte persconferentie weten. De wedstrijd vormde een nieuw dieptepunt in een serie nederlagen die het landskampioenschap van vorige zomer inmiddels ruimschoots overschaduwen. Na een bestuursvergadering van een uur had Lorenzo Sanz, de president van Real Madrid, exact twee minuten nodig om het ontslag van de trainer te bevestigen. “Meer woorden waren niet nodig”, aldus een kalme Valdano.

Valdano lijkt het slachtoffer van de draaikolk van bestuurswisselingen, een financiële crisis en gebrekkige resultaten waarin Real Madrid zich bevindt. Door de aanhoudende nederlagen staat Real op een teleurstellende achtste plaats in de Spaanse Liga. De achterstand op stadgenoot en rivaal Atletico bedraagt inmiddels zestien punten.

Valdano staat bekend als een opmerkelijk beschaafde verschijning. Eerder dit seizoen kreeg hij het aan de stok met een deel van elftal. Vooral de Deense sterspeler Michael Laudrup was het niet eens met de tactiek van Valdano. De meeste spelers onthielden zich tot dusver van enig commentaar op het vertrek van hun trainer. Alleen de jonge speler Raúl, een van de ontdekkingen van Valdano, sprak de hoop uit ooit nog eens onder leiding van de Argentijn te mogen spelen.

Valdano is de zevende trainer die Real Madrid in de afgelopen zeven jaar heeft versleten. Voorgangers waren ondermeer Alfredo Di Stefano en Leo Beenhakker. Valdano zal waarschijnlijk tijdelijk worden opgevolgd door de Vicente del Bosque, de Spaanse trainer die ook zijn voorganger was.

    • Steven Adolf