De Schelde krijgt nieuwe top

ROTTERDAM, 22 JAN. De raad van commissarissen van de Koninklijke Schelde Groep heeft een nieuwe raad van bestuur benoemd. Gedelegeerd commissaris mr. R.C. van den Heuvel die sinds eind november toezag op de uitvoering van een ingrijpende reorganisatie bij De Schelde wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Groep.

De raad van bestuur bestaat met ingang van afgelopen vrijdag uit vier nieuwe leden. Behalve Van den Heuvel (50) zijn Ir. P. E. Dénis (57), Ir. L. A. van Gelder (58) en J. L. Vuijk (62) toegetreden tot de raad van bestuur. Dénis is afkomstig van Holec International waar hij een jaar geleden vertrok als bestuursvoorzitter. De nieuwe bestuursleden Van Gelder en Vuijk zijn gerekruteerd binnen de eigen onderneming.

Het oude bestuur van Koninklijke Schelde Groep werd eind november vorig jaar aan de kant gezet in een poging van de commissarissen het concern snel te reorganisaren. Basis voor de herstructurering is een onderzoek dat werd uitgevoerd door het organisatiebureau Mc Kinsey waaruit bleek dat de de Schelde kampt met hoge kosten en een bedreigde markt.

De stroom van marine-orders voor de scheepsnieuwbouw is scherp afgenomen en De Schelde is er tot op heden niet in geslaagd winstgevend civiele schepen te bouwen. De divisie ketelbouw heeft succes op de markt van afvalverbrandingsinstallaties, maar ook deze markt zal teruglopen. Ook de meeste andere bedrijfsonderdelen hebben te maken met fellere concurrentie en de noodzaak om nieuwe markten te betreden.

Het plan 'KSG voorbij 2000', dat samen met McKinsey is opgesteld, voorziet in een reorganisatie van De Schelde in drie - in hoge mate zelfstandige - sectoren: maritiem, systemen en industriële constructie waarvan respectievelijk Dénis, Van Gelder en Vuijk de leiding krijgen.

Bij de herstructurering van de De Koninklijke Schelde Groep zullen dit jaar 425 van de 3200 banen verdwijnen, deels via gedwongen ontslagen. De beursgang die het concern in 1994 aankondigde is van de baan.