Damrak schort handel Fokker op

AMSTERDAM, 22 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen de handel in aandelen en obligaties Fokker opgeschort. In Frankfurt wordt vandaag niet gehandeld in aandelen van het moederconcern Daimler-Benz.

Het verbod tot handel dat de Amsterdamse beurs op verzoek van de directie van Fokker heeft uitgevaardigd geldt voorlopig voor een periode van 24 uur. Ook in Basel en Frankfurt ligt vandaag de handel in aandelen Fokker stil.

De handel in Fokker-effecten is stilgelegd, omdat de effectenbeurs beleggers geen gelijkheid van informatie kan bieden. Afhankelijk van het besluit van de raad van commissarissen van Daimler-Benz, die vanmorgen over het lot van Fokker vergadert, wordt de beurshandel morgen mogelijk hervat.

Een woordvoerder van de effectenbeurs maakt met nadruk onderscheid tussen de overwegingen voor het opschorten van de notering (ongelijke informatie) en een mogelijke aanleiding voor het uit notering nemen van aandelen Fokker.

Dat laatste besluit kan genomen worden “als de vermogenspositie van Fokker daartoe aanleiding geeft”, aldus de woordvoerder. Fokker is tot op heden ondanks een negatief eigen vermogen in notering gehouden, omdat Daimler-Benz voor haar dochter een garantieverklaring heeft afgegeven.

Voordat de handel in Fokker eventueel kan worden hervat moet volgens de effectenbeurs “alle informatie helder zijn”. “Daarna moet de handel de mogelijkheid krijgen de berichtgeving te interpreteren.”

De handel in aandelen Fokker zou kunnen worden voortgezet onder de Niet Officieel Genoteerde (NOG)-fondsen. Ook de handel in het aandeel DAF werd na aanvraag van de surséance van betaling op dit segment van de effectenbeurs nog enkele maanden gecontinueerd. Het predikaat NOG geldt volgens de woordvoerder als “een van de zwaarste waarschuwingen” die beleggers kan worden gegeven. Een handelaar in aandelen en obligaties Fokker heeft “geen zin om nu vooruit te kijken”. “We weten allemaal hoe het er voor staat, morgen zien we wel weer verder.”

De handel in aandelen Daimler Benz en dochter in Frankfurt en Stuttgart is vanmorgen opgeschort “in afwachting van een belangrijke mededeling”. Ook de handel in dochter AEG ligt stil, omdat Daimler-Benz vorige week aankondigde dat de aandelen van deze dochter zullen worden geabsorbeerd.