Carmen Gomes

Carmen Gomes Inc.: Callin' from K.C. (Bytone 951018). Distr. Pias

Een jazz-zangeres die het beste klinkt als ze geen jazz doet, dat is opmerkelijk. Carmen Gomes - dat klinkt Spaans, maar gemeten naar het voorplaatje van Callin' from K.C. zou deze zangeres evengoed Rita van der Valk kunnen heten. Ze werd opgeleid aan het Sweelinck Conservatorium en won in '94 het Nederlands Jazz Vocalisten Concours in Zwolle.

Op deze cd klinkt het jazz-repertoire echter geforceerd en wanneer Gomes aan het scatten slaat, zelfs een tikje irritant. Overtuigender zijn haar stukken in het soulblues-genre, bijvoorbeeld het vette Matter of Truth, waarvoor bassist Peter Bj⊘rnild de muziek schreef en Freewheel Blues, een co-produktie van haarzelf en pianist Cajan Witmer. Nog fraaier is het eveneens met Witmer gemaakte It's about Time, een popballad met alles eraan, inclusief ruisende branding.

Als Gomes het meer zou zoeken in dit soort stukken - weldoordachte straighte songs - maakte ze waarschijnlijk nog meer mensen gelukkig.

    • Frans van Leeuwen