Beledigde Bogarde raakt verhit

ROTTERDAM, 22 JAN. Voor Ajacied Winston Bogarde liep de kennismaking met zijn oude club uit op een grote teleurstelling. Nadat hij met een kopbal voor 1-1 had gezorgd (Jalink maakte de openingstreffer), raakte de voormalige Spartaan zowel binnen als buiten de lijnen het spoor bijster. Hij was schuldig aan de tweede goal van Sparta en ging na afloop op de vuist met enkele Rotterdamse fans die hem hadden belaagd met discriminerende opmerkingen.

Bogarde speelt sinds vorig seizoen voor Ajax. Tijdens de wedstrijd werd hij voortdurend uitgefloten door de harde kern op Spangen. Toen hij na de wedstrijd naar de spelersbus wilde lopen, kon hij zich niet langer beheersen. Hij sloeg een paar mensen in het gezicht en dreigde hen ook verbaal: “Ik schiet jullie allemaal dood.” Enkele agenten voorkwamen dat de ruzie verder uit de hand liep.

Het balverlies van Bogarde dat Krijgsman in staat stelde voor 2-2 te zorgen, ontstond een minuut nadat Ajax op 2-1 was gekomen door Scholten. Hij was attent toen doelman Metgod een lastig schot van Hoekstra niet klemvast kreeg. Na een half uur spelen hielp Dennis de Nooijer, begeerd door het Schotse Celtic, de thuisclub aan een 3-2 voorsprong.

De Rotterdamse topscorer was het eindstation van een vloeiende counter, die werd ingeleid door Jalink en werd vormgegeven door uitblinker Van der Laan. De Nooijer heeft inmiddels dertien competitietreffers gemaakt en deelt de topscorerspositie met de Belg Nilis van PSV.

Ajax had nog een uur om de achterstand ongedaan te maken. Een doelpunt van Hoekstra, op aangeven van Finidi, voorkwam de tweede competitienederlaag binnen zeven dagen (3-3). De voorsprong op PSV is inmiddels geslonken tot drie punten. Op Tweede Paasdag (8 april) volgt het onderlinge topduel in Eindhoven.