Bahrein beschuldigt Iran van rol bij onrust

MANAMA, 22 JAN. Bahrein heeft Iran er gisteren voor het eerst openlijk van beschuldigd achter de onlusten te zitten die na een tussenpauze van enkele maanden op het eiland zijn teruggekeerd.

De autoriteiten in het Arabische Golfstaatje (ruim 500.000 inwoners) maakten het afgelopen weekeinde melding van een reeks brandstichtingen en explosies, die volgens twee officiële kranten “niet het werk kunnen zijn van enkele subversieve elementen. Deze acties zijn verordonneerd, georganiseerd en aangezwengeld vanuit het buitenland”. “Deze elementen ontvangen hun instructies en richtlijnen vanuit Qom, de shi'itische heilige stad in Iran, en de bekentenissen van de saboteurs bewijzen dat”, schreef de krant Al-Ayyam. Koeweitse kranten echoden de beschuldigingen vandaag.

Bahrein had Iran tot dusverre alleen impliciet beschuldigd van betrokkenheid bij de eind 1994 uitgebroken onrust onder de shi'itische meerderheid, die te lijden heeft onder werkloosheid en zich buitengesloten voelt van de door sunnieten uitgeoefende macht. De Islamitische Republiek, die nog niet op de beschuldigingen van het weekeinde heeft gereageerd, heeft wel herhaaldelijk verzekerd niet de hand te hebben in de problemen in Bahrein.

Volgens een regeringsfunctionaris in Bahrein zijn de afgelopen week zestig mensen gearresteerd in verband met de onrust, onder wie naar verluidt jonge shi'itische geestelijken. Het leger waarschuwde zaterdag dat het gereed stond om in te grijpen en “een terroristische samenzwering” het hoofd te bieden. Maar in een regeringsverklaring werd daarover gezwegen, en een regeringsfunctionaris onderstreepte vervolgens dat de politie de situatie heel goed aankan. (Reuter, AFP, AP)