Arafat wint ruim in eerste verkiezingen in Palestijns gebied

TEL AVIV, 22 JAN. Yasser Arafat is zaterdag glansrijk als de eerste Palestijnse president gekozen bij de verkiezingen in de autonome Palestijnse gebieden en Oost-Jeruzalem. Zijn Al-Fatah beweging heeft zich, samen met haar onafhankelijke aanhangers, van de absolute meerderheid in het nieuwe Palestijnse parlement verzekerd.

Volgens de nog steeds voorlopige uitslag van de Palestijnse verkiezingen kreeg de 66-jarige Arafat 88,1 procent van de stemmen, terwijl de enige tegenkandidaat, Samiha Khalil, zich met 9,3 procent tevreden moest stellen.

Moslim-fundamentalistische kandidaten en vrouwen hebben relatief goede resultaten geboekt. Ondanks de formele boycot van de verkiezingen door de fundamentalistische beweging Hamas zullen in het Palestijnse parlement zes met deze beweging te identificeren kandidaten zitting hebben, die zich als onafhankelijken in de verkiezingsstrijd hadden geworpen. In de moskeeën in Gaza werd vrijdag toch opgeroepen deze verkapte Hamas-kandidaten te kiezen. Imad Faluji, tot voor kort een belangrijk lid van Hamas die zich als onafhankelijke kandidaat presenteerde, werd met een grote meerderheid in Gaza gekozen.

Dr Haidar Abdel-Shafi, de leider van de Palestijnse delegatie bij de vredesonderhandelingen in Washington maar inmiddels in de oppositie tegen Arafat, zal eveneens als een populaire afgevaardigde uit Gaza in het Palestijnse parlement zitting nemen. De opkomst in de Gazastrook was hoog, bijna 90 procent. De lage opkomst van het kiezers in Hebron, iets meer dan 40 procent, is een aanwijzing dat in dit grote kiesdistrict Hamas een sterke greep op de bevolking heeft.

Van de 23 vrouwen die zich voor het Palestijnse parlement kandidaat hebben gesteld, zijn er zeven gekozen. Zeer opvallend is dat drie vrouwen, onder wie Hanan Ashrawi, woordvoerster van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie in Washington en voorvechtster voor democratie en mensenrechten, uit het district Jeruzalem naar het Palestijnse parlement gaan. De bekendste Palestijnse ministers, zoals Saeb Erakat in Jericho, Ahmed Qreira (Abu Ala'a) en Nabil Sha'ath, zijn eveneens gekozen.

Op de Westelijke Jordaanoever hebben door Arafat opzijgeschoven jonge leiders van de intifadah, de Palestijnse volksopstand, op verscheidene plaatsen gewonnen terwijl twee bekende intifadah-leiders in Gaza eveneens sterk naar voren kwamen en zitting zullen nemen in het Palestijnse parlement. In Bethlehem behaalde Salah Ta'amari, die is getrouwd met de Jordaanse ex-koningin Dina, als onafhankelijke kandidaat en bekend criticus van Arafat een grote zege.

Pagina 4: PNC-leden mogen nu terug

Onmiddellijk na de officieuze verkiezingsuitslag maakte Israel bekend alle leden van het Palestijnse parlement-in-ballingschap (PNC) toe te laten tot de Palestijnse autonomiegebieden. Tegelijk beloofde Abu Mazen het Palestijnse volk dat het nieuwe Palestijnse parlement binnen drie jaar een onafhankelijke Palestijnse staat zal uitroepen. De Israelische premier Shimon Peres, die zich gisteren zeer tevreden toonde over de uitslag van de verkiezingen, verdedigde zijn toestemming voor de leden van de PNC naar Israel te komen met het argument dat dit een noodzakelijke stap is om de Palestijnen in de gelegenheid te stellen binnen twee maanden de anti-Israelische paragrafen uit het Palestijnse handvest te schrappen. De 88 leden van het nieuwe Palestijnse parlement maken automatisch deel uit van de PNC en Israel hoopt dat er in dit Palestijnse lichaam een meerderheid zal zijn voor de inlossing van de belofte van Arafat dat het Palestijnse handvest maximaal twee maanden na de verkiezingen wordt gewijzigd.

De Likud-oppositie heeft de regering-Peres al van een nieuwe knieval voor de Palestijnen beschuldigd door “aartsmoordenaars als George Habash en Nayef Hawatmeh in de gelegenheid te stellen terug te komen”. George Habash heeft al laten weten dat hij niet terug zal komen, maar Bassam Abu Sharif, de woordvoerder van Arafat in Tunis, komt wel.

    • Salomon Bouman