Winst autofabrikant Chrysler daalt in 1995

DETROIT, 20 JAN. De Amerikaanse autofabrikant Chrysler heeft vorig jaar een winst behaald van 2,03 miljard dollar (3,3 miljard gulden). Dat is een stuk minder dan de 3,71 miljard dollar van 1994, maar nog altijd het twee na beste resultaat ooit.

Dit heeft Chrysler, de derde autoproducent in de Verenigde Staten na General Motors en Ford, gisteren bekend gemaakt. Bestuursvoorzitter Robert J. Eaton zei gisteren dat het goede resultaat een bevestiging is dat zijn concern de juiste strategie heeft gekozen. “Eigenlijk was 1995, het op twee na meest winstgevende jaar in onze geschiedenis, een fantastisch jaar in bijna elk opzicht, ondanks een verslapping van de automarkt en de overgangsproblemen bij de introductie van onze nieuwe serie mini-vrachtauto”, zei Eaton. De 79.000 werknemers van Chrysler profiteren mee van de winst en krijgen in februari een winstuitkering van 3.200 dollar per persoon.

In het laatste kwartaal van vorig jaar kwam de winst van Chrysler uit op 1 miljard dollar. Dat is wel minder dan de 1,1 miljard dollar van de laatste drie maanden van 1994, maar niettemin betekent de winst het op een na beste kwartaalresultaat dat Chrysler tot nu toe heeft geboekt. De omzet ging van 14,3 miljard naar 15,1 miljard dollar. Over het hele jaar groeide de omzet van 52,2 miljard tot 53,2 miljard dollar.

Al na de eerste negen maanden van dit jaar was het duideljk dat de winst veel kleiner zou uitvallen. De Amerikaanse automobielproducent Chrysler heeft in het derde kwartaal van dit jaar een netto winst behaald van 354 miljoen dollar (563 miljoen gulden). Dat is fors minder dan de 651 miljoen dollar (1.035 miljoen gulden) winst die Chrysler over het derde kwartaal van vorig jaar maakte. De winst over de eerste negen maanden van 1995 ging ook sterk achteruit, van 2,5 miljard dollar (in 1994) naar 1,1 miljard dollar (1,75 miljard gulden).

De verkoop van auto's daalde in 1995 ten opzichte van 1994, een absoluut topjaar van de Amerikaanse automarkt waarin de Grote Drie alledrie recordwinsten boekten. Chrysler had daarbij last van de introductie van een nieuwe serie mini vans. De fabrieken moesten worden aangepast om deze nieuwe mini-vrachtauto's te kunnen bouwen, met als gevolg produktieverliezen en hoge kosten. In het vierde kwartaal waren de produktieproblemen opgelost, waardoor het resultaat in deze periode redelijk op peil bleef. Daarnaast is de economische situatie in Mexico, een belangrijke afzetmarkt, vorig jaar verslechterd na het uitbreken van de peso-crisis eind 1994. (AP)