Winkeliers willen niet veel langer openblijven

ROTTERDAM, 20 JAN. Per 1 april mogen de winkels langer openblijven, maar de middenstand is zeer terughoudend om van die mogelijkheid gebruik te maken. Dat blijkt uit gesprekken met hun vertegenwoordigers. De winkeliers zijn bang voor de hoge kosten, en ze zien er ook niet veel heil in om op twaalf zondagen hun winkels open te houden.

De verwachting is dat er in de foodsector meer gebruik van zal worden gemaakt dan in de non-foodsector. Volgens secretaris W. van Teeseling van de belangenorganisatie MKB-Nederland zal de mogelijkheid zeer verschillend worden benut. “Ik denk dat winkels het liefst langer willen openblijven op de momenten dat het seizoen het gunstigst is of de klant er nadrukkelijk om vraagt.” Openblijven op zondag zal volgens hem alleen aantrekkelijk zijn als er in een gemeente tegelijkertijd andere festiviteiten zijn.

De Tweede Kamer ging eind vorig jaar akkoord met de verruiming van de openingstijden. Winkels mogen open zijn tussen zes uur 's ochtends en tien uur 's avonds en op twaalf zondagen. Winkeliersverenigingen als die van het winkelcentrum Stadshart in Zoetermeer verwachten “een janboel”, als winkels openblijven op uren die hen belieft.

De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over de wetswijziging.