Opinie

    • Youp van ’t Hek

Vriendinnetje

Vorige week schreef ik over mijn buitenechtelijke liefde en ik vertelde dat ik haar elke dinsdagmiddag ontmoet op een geheim adres. Ook heb ik proberen uit te leggen waarom wij het zo willen houden. We willen niet echt met elkaar. We vinden elkaar lekker voor erbij. Meer niet. Zij heeft een aardige man en twee schatten van kinderen en ook ik ben meestal zielsgelukkig met mijn gezin. Veel reacties gekregen. Niet van mijn vrouw. Zij reageert nooit op mijn stukjes. Zij denkt waarschijnlijk dat ik alles achter de computer heb zitten verzinnen en eerlijk gezegd hoopte ik, bij het schrijven van het stukje, dat zij dit zou denken. Dat is ook het beste. Zou ze mij gevraagd hebben of ik het verzonnen had, dan zou ik trouwens met een volmondig 'tuurlijk' geantwoord hebben.

De huisbaas van ons illegale liefdesnest belde met de mededeling dat hij de huur ging verdubbelen en als ik daar niet mee akkoord ging zou hij het adres aan mijn vrouw doorgeven. Chantage dus.

Mijn vriendinnetje is boos en wil er mee ophouden. Zij denkt dat iedereen nu weet dat het waar is en we hadden afgesproken er nooit, maar dan ook nooit met iemand over te praten.

“Maar iedereen denkt dat ik het heb verzonnen. Dat is het slimme van het stukje”, verdedig ik me wanhopig. Maar ze is vastbesloten. Als ze er echt mee ophoudt zit ik wel met een zinloos appartement met een dubbele huur in mijn maag, maar dat kan ik waarschijnlijk wel kwijt.

De meeste reacties komen namelijk uit mijn kennissenkring en daar kan men wel een kamertje gebruiken. De meest gedetailleerde bekentenissen kwamen afgelopen week tot mij. Schitterende en vooral onverwachte dubbellevens openbaarden zich. Vrouwen van wie ik het absoluut niet had verwacht vertelden mij over hun jarenlange slippertjesbestaan. Het begon op een cursus in een Veluws hotel, inmiddels woont hij in Landgraaf en zij in de buurt van Apeldoorn, maar toch zien zij elkaar nog elke week. Een vriend van mij maakte het het bontst. Vorig jaar ging hij samen met zijn vrouw twee weken naar Jamaica en in hetzelfde vliegtuig zat zijn vriendin. Sterker nog: zij zat twee weken in hetzelfde hotel. Het reisje was door hem geboekt en betaald. Zijn vrouw is nogal een trut en gaat meestal om een uur of tien slapen. Mijn vriend ging dan altijd nog even een frisse neus halen. Dit was al de zesde vakantie waarop het zo ging.

Een vrouw vertelde dat ze twintig jaar lang een verhouding heeft gehad met de vader van een vriendinnetje. Het begon op haar twintigste. Hij was toen vijfenveertig. Hij was een keurige Amsterdamse advocaat, wonend in het Gooi en zij was een prille studente psychologie, net een paar maanden op kamers. Op een middag lagen ze in bed en ging de bel. Zijn vrouw. “Ik kom zomaar eens even kijken hoe je woont”, sprak de vrouw monter, “je schijnt zo'n leuke etage te hebben.” Ze kende de vrouw zo goed dat ze haar niet kon weigeren. Ze mocht de hele woning zien, behalve de slaapkamer. Het was daar zo'n rotzooi. “Ach kind daar kijk ik toch doorheen.” Bijna ruzie. In de gang. Naast de kapstok. Daaraan hing de jas van haar man. Ze zag het niet. Waarom kwam de vrouw haar woning bekijken? Wist ze iets of was het echt gewoon belangstelling als moeder van een vriendinnetje? Dat laatste bleek het toch echt te zijn. Na een uur ging ze weg. Op de stoep stonden de vrouwen nog even te praten. Ze leunde bijna tegen de auto van haar man.

Ik kan een paar pagina's vullen met de meest smakelijke anekdotes over dit onderwerp en ik heb begrepen dat mijn verhouding met mijn vriendinnetje eigenlijk de grijze degelijkheid zelf was. Ondertussen geloof ik niemand meer en u moet dat ook niet doen. Kijk vanavond goed naar uw geliefde, stel geen vraag (er wordt namelijk altijd ontkend), maar kijk. Kijk lang en intensief. Volg je lief als de camera in de schitterende film 'Zusje', die iedereen moet gaan zien. Meer niet. Je ziet je geliefde vanzelf nerveus worden en dan weet je genoeg. Maar misschien wil je het niet weten. Dat laatste lijkt me voor iedereen het beste. Maar de liefde is een leugen en de gelogen liefde is het leukst.

    • Youp van ’t Hek