Twee ervaren vliegers in lesvliegtuig neergestort

LELYSTAD, 20 JAN. Een 38-jarige Amsterdamse vlieginstructeur en een 28-jarige leerlinge uit Nunspeet zijn gisteravond met een éénmotorige Tiger, de PH-MLC, verongelukt. Dat gebeurde bij de Elandweg in Dronten. Het ging om een lesvliegtuig van de Vliegschool Lelystad, een dochteronderneming van Martinair. De lichamen van de slachtoffers zijn vrijdagavond geborgen.

Volgens een woordvoerder van Martinair hadden beide vliegers veel ervaring. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

De twee vliegers voerden een zogenoemde instrumentenvlucht uit, waarbij mogelijk de leerlinge de stuurknuppel bediende. De Tiger was op de terugweg naar het vliegveld “maar wat daarna is gebeurd is voor ons nog een raadsel”, aldus de woordvoerder.

Volgens hem was het toestel pas drie jaar oud en zeer goed onderhouden. Er was tijdens het lessen voldoende zicht en er bestond geen aanleiding om de instructie niet door te laten gaan. De leerlinge had al 80 vlieguren op haar naam en was in het bezit van een A-1 brevet. Ook de instructeur noemt Martinair zeer ervaren.

De Rijksluchtvaartdienst gaat de oorzaak van het ongeval onderzoeken. De brokstukken van het verongelukte vliegtuigje zijn nog gisteravond voor nader onderzoek naar het vliegveld van Lelystad overgebracht. (ANP)