Tribune

Gisteren is het EK-schaatsen begonnen. Bij de mannen is titelverdediger Rintje Ritsma favoriet. Zijn voornaamste rivalen zijn Ids Postma en Martin Hersman. Is het EK een veredeld Nederlands kampioenschap?

Hein Vergeer, Europees- en wereldkampioen in 1985 en 1986: “Ik denk dat de drie Nederlandse deelnemers zeker bij de eerste vijf zullen eindigen en dus zou je kunnen spreken van een veredeld Nederlands kampioenschap. In mijn tijd was dat echter niet anders, zoals het vrijwel altijd Nederlanders of Noren - zoals in de jaren van de vier S'sen - zijn geweest die om de topposities streden. Maar in Nederland en Noorwegen is het allroundschaatsen nu eenmaal het best ontwikkeld. Daarom vind ik het nog altijd jammer dat een land tegenwoordig maximaal drie en niet zoals vroeger vier schaatsers mag afvaardigen. In de breedte is de schaatssport daar internationaal ook niets mee opgeschoten, omdat maar een paar landen een echte allroundtraditie hebben.

”Kees Verkerk, Europees- en wereldkampioen in de jaren zestig, woont al jaren in Noorwegen: “In mijn tijd had je behalve de Nederlanders en Noren ook nog de Zweden en Russen. Dat is helaas al jaren niet meer zo. Vooral die laatste twee landen zijn in vergelijking met Nederland stil blijven staan door onvoldoende kunstijsbanen. Dit seizoen doen ook de Noren niet mee voor de topposities, omdat twee van hun beste rijders wegens omstandigheden niet kunnen starten. Het EK leeft hier daarom nauwelijks, iedereen gaat er van uit dat het tussen de Nederlanders zal gaan. Maar zelf weet ik dat zo net nog niet. Ik heb namelijk gehoord dat er een goede Belg meedoet!

” Svein-Havard Sletten, bondscoach van de Noorse mannen allroundploeg: “De afgelopen jaren ging het bij de grote toernooien voor de topposities vrijwel altijd tussen Nederlanders en Noren. Maar sinds Johann Olav Koss met de wedstrijdsport is gestopt, hebben wij een stap terug moeten doen. Voor dit EK is onze doelstelling daarom bescheiden: één rijder bij de eerste zes. Het is echter niet te hopen dat de strijd voor de podiumplaatsen in Heerenveen nu een onderonsje tussen de Nederlandse deelnemers wordt. Twee toplanden is eigenlijk al te weinig. Fausto de Marreiros, oud-Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs, komt op het EK uit voor Portugal: “Als je puur naar het aantal deelnemende landen kijkt, is de titelstrijd in Heerenveen natuurlijk een Europees kampioenschap. Wat de topposities betreft kun je wel spreken van een veredeld NK, omdat de Nederlanders hoogst waarschijnlijk de dienst zullen uitmaken. Voor het bestaansrecht van het EK is het echter absoluut noodzakelijk dat ook rijders uit andere landen mee kunnen doen voor de topklasseringen. Zo niet, dan moet je vrezen voor de toekomst van het allroundschaatsen als internationale wedstrijdsport. Persoonlijk denk ik dat de afstandskampioenschappen steeds belanglijker zullen worden, omdat een groter aantal landen wel over een specialist beschikt.

”J.B. Waalkens, secretaris van het organisatie-comité van het EK: “EK of veredeld NK? Meneer, wij organiseren het Eu-ro-pees kampioenschap schaatsen voor allrounders bij zowel de mannen als de vrouwen. Ik ben geen futuroloog en weet dus niet of het bij de mannen een Nederlandse aangelegenheid wordt. Dat moeten we gewoon afwachten.

Wat ik wel weet is dat Thialf zoals altijd bij dit soort kampioenschappen geheel uitverkocht is. Drie dagen lang een volle bak voor het Eu-ro-pees kampioenschap!

”Martin Hersman, debuteerde vorig jaar op het EK met een zesde plaats: “Dat de rest van Europa niet zo goed rijdt als wij Nederlanders doet niets af aan onze prestaties en zeker niet aan die van Rintje. Rintje rijdt gewoon wereldtijden. Onze sterkste tegenstanders komen op het moment van buiten Europa, uit Amerika en vooral Azië. Vroeger werd de Europees kampioen ook bijna automatisch wereldkampioen, maar dat is niet meer zo. Nederlanders hebben de neiging om de eigen prestaties de grond in te drukken. Op de 400 meter hardlopen worden de eerste vier plaatsen bij de mannen ook vrijwel altijd bezet door Amerikanen, maar in de Verenigde Staten hoor je daar nooit iemand over klagen.

”Rintje Ritsma, tweevoudig Europees kampioen en vorig jaar ook 's werelds beste: “Voor het eindklassement zullen de buitenlanders inderdaad niet van belang zijn omdat de concurrentie tegenvalt. Maar eigenlijk is dat wel een lekker gevoel: geen concurrentie.”

    • Paul de Lange