Thomas wint goud: 'Dit is echt te gek'

HEERENVEEN, 20 JAN. Annamarie Thomas won gisteravond bij de Europese Kampioenschappen allround in Heerenveen goud op de 500 meter. Voor het eerst in haar carrière eindigde ze op deze afstand voor de Duitse Gunda Niemann, die tweede werd en dit weekeinde in Friesland haar Europese titel verdedigt.

Coach Ab Krook had gisterochtend tijdens de trainingen al een erg sterke Thomas aan het werk gezien op de ijsbaan. Na afloop van de 500 meter-ritten vertelde hij hoe hij die ochtend vanuit een ooghoek zag hoe een schaatser een razendsnelle start maakte. “Ik dacht eerst dat het één van de jongens was, maar het bleek Annamarie te zijn”, aldus Krook.

De trainer had er vooraf het volste vertrouwen in dat Thomas, die met 41.11 seconden haar persoonlijke record (van 41.21) verbeterde, gisteren een goede prestatie zou neerzetten in het uitverkochte Thialf-stadion. “Je weet wat ze kan, maar het moet er wel uitkomen.” En ze kan nog beter, beweerde Krook.

Ook Annamarie Thomas zelf is daarvan overtuigd. “Ik had vandaag al het gevoel dat ik een nieuw persoonlijk record zou rijden. Als ik die laatste bocht goed kan houden wordt het een veertiger. Dat komt vanzelf wel.”

Thomas maakte zich gisteren geen illusies over de eindklassering. Thomas: “Ik ben heel blij. Dit is echt te gek. Hoe het verder ook zal gaan, dit heb ik.” Ze had er begrip voor dat Niemann gisteren niet in staat was om de snelste tijd te rijden. Begin december werd de Duitse aan haar rechterknie geopereerd. “Het is waarschijnlijk moeilijk voor haar om te sprinten”, aldus Thomas, die ervan uitgaat dat Niemann, maar ook Pechstein op de langere afstanden beter zullen presteren. “Ze zullen zaterdag en zondag wel toeslaan.” Krook over zijn meest succesvolle pupil: “Ze maakt een goede kans om in de top drie te eindigen.” Vorig jaar won Thomas zilver op het EK, achter Niemann.

De 29-jarige schaatsster uit Erfurt wilde haar recente meniscus-operatie niet als excuus voor de tweede plaats (41.54) aanvoeren. Die klassering was wel “even wennen”, erkende ze. Thomas: “Ze was stil, een beetje nukkig ook. Ze moest zelfs goed kijken waar de tweede plaats op het erepodium was.” Het brons was voor de Roemeense Mihaela Dascalu, vlak voor de Duitse kampioene Claudia Pechstein, de lange afstand-specialiste die op de 500 meter een nieuw persoonlijk record reed (41.78). De twee overige Nederlanders, Tonny de Jong (41.83) en Carla Zijlstra (43.96), eindigden op respectievelijk een zesde en een negentiende plaats.

Na haar persconferentie haalde Thomas haar medaille tevoorschijn. trots: “Goud, hè? Maar hij is wel een beetje klein.”