Theatercafé maakt ietwat overhaaste indruk

Theatercafé, zaterdagavond, Ned.1, 23.15-23.45u.

Opmerkelijk, hoe vaak er opeens in de lichte sector weer wordt gezongen en gespeeld op de Nederlandse televisie. En prettig ook, want het zingen van een lied of het spelen van een deun was bijna geheel gedegradeerd tot de status van pauzenummer in praatprogramma's. Hoeveel kritiek er ook te leveren is op de formule, de vaak nogal kneuterige presentatie of de onzinnige poespas eromheen - in programma's als Maan bij nacht, Cor Bakker & Co en Een wapen van bloemen krijgen Nederlandse artiesten tenminste weer eens de ruimte om volop te zingen en muziek te maken. Dat is winst.

Vanavond zendt de AVRO de eerste aflevering uit van de achtdelige reeks Theatercafé, in een veertiendaagse afwisseling met het nieuwe, maar toch zo vertrouwde Glamourland International. Het programma wordt op de blijkbaar onvermijdelijke ons-kent-ons-toon gepresenteerd door Cilly Dartell, maar het komt voort uit de cabareteske radiorubriek Andermans veren en vertoont in zijn samenstelling dan ook dezelfde verrassende kennis van zaken. Zo opent die eerste uitzending met de vergeten meezinger De meiden van de kermis, die meer dan twintig jaar geleden geschreven blijkt te zijn door Hans Dorrestijn (“een toevalstreffer”) en die nu met verve wordt vertolkt door de als chansonnière debuterende Imca Marina.

De dichter-zanger Dorrestijn is vanavond de hoofdpersoon. Fred Florusse draagt een ingekorte versie voor van diens succesconference Boeken lenen, Adèle Bloemendaal vertolkt op onverbeterlijke wijze het deprimerende lied De vleselijke woning, nieuwslezer Joop van Zijl draagt enkele teksten voor uit de absurde radionieuwsdienstrubriek die Dorrestijn voor de VPRO-radio maakte, en de auteur treedt zelf op met twee droefgeestige liederen over het huwelijksgeluk. Méér dan dat is het helaas niet, want het programma duurt slechts een klein half uur en maakt daardoor een ietwat overhaaste indruk. Met het aanwezige talent had men met gemak een uitzending van de dubbele lengte kunnen maken. De volgende aflevering is gewijd aan Jenny Arean.

    • Henk van Gelder