Tennis voor vijftienjarige Martina Hingis niet heilig

MELBOURNE, 20 JAN. Martina Hingis had vannacht meer moeite met het weer dan met haar tegenstandster. Maar ook de wind was geen onoverkomelijke hindernis op weg naar de vierde ronde van de open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne. Het 15-jarige Zwitserse supertalent versloeg de Japanse Mano Endo met 6-1 en 6-1. “De wind was vervelend”, zei Hingis na afloop. “Maar zij had er meer problemen mee dan ik. Als ik de bal twee keer over het net sloeg, won ik het punt.”

Hingis, geboren in Tsjechoslowakije en op haar achtste verhuisd naar Zwitserland, is een ster van de toekomst. Ze debuteerde eind 1994 in het professionele circuit en drong vorig jaar al door tot de top-twintig. Hingis bleef voorzichtig na haar soepele overwinning op Endo. “Ik bekijk het ronde voor ronde”, was het standaard-zinnetje dat ze gebruikte. Maar het zou niemand verbazen als de frêle, 1.68 meter lange en 52 kilo zware Hingis komende week voor het eerst in haar jonge carrière doordringt tot de kwartfinale, of zelfs de halve finale van een grand-slamtoernooi.

Haar deel van het speelschema ligt 'open', na de uitschakeling van de titelhoudster Mary Pierce en de Japanse Kimiko Date, die respectievelijk als vierde en als vijfde waren geplaatst. De zwaarste horde op weg naar de laatste vier staat maandag op het programma. Dan speelt Hingis waarschijnlijk tegen Brenda Schultz-McCarthy, als die er vanavond tenminste in slaagt zich Kristie Boogert van het lijf te houden. In de kwartfinale wacht een grootheid als Amanda Coetzer of Elena Likhovtseva.

“Ik heb de laatste maand het vertrouwen gekregen dat ik ook van de topspeelsters kan winnen”, vertelde Hingis na haar zege in de derde ronde. “Bij de Hopman Cup won ik van Huber, van Majoli en van Schultz. Ik sta nu negentiende op de ranglijst, maar ik hoor ergens tussen plaats tien en vijftien.” Ze verreweg de jongste speelster uit de top-twintig en de enige die in de jaren tachtig werd geboren, op 30 september 1980. Steffi Graf is een dochter van de jaren zestig (15 juni 1969), Monica Seles van de jaren zeventig (2 december 1973).

Hingis groeide op in Kosice in Tsjechoslowakije en is vernoemd naar Navratilova, het idool van haar moeder Melanie Zogg. Op haar tweede sloeg ze haar eerste ballen met een afgezaagd racket. Op haar zevende won ze alle jeugdtoernooien waarvoor ze zich inschreef. Een daarvan met links, omdat ze een vinger van haar rechterhand had gebroken. Op haar achtste verhuisden moeder, inmiddels gescheiden, en dochter naar Trubbach, een dorpje in Zwitserland aan de grens met Liechtenstein. Ze maakte vier dagen na haar veertiende verjaardag in Zürich haar debuut als professional.

“Ik wil tot mijn twintigste tennissen en dan weer wat anders gaan doen”, vertelde ze in haar eerste interviews. Steffi Graf heeft het volgens haar niet helemaal begrepen. “Ze is al 26 jaar en heeft nog geen kinderen.”

Haar spel is niet bijzonder, maar vooral solide en precies. Ze heeft een dubbelhandige backhand en slaat hard, vlak en diep. Ze spreidt en varieert en beweegt goed. Haar enige zwakte is, zoals bij meer speelsters, haar service en dan vooral haar tweede service. Als haar tegenstandster daar gebruik van kan maken, krijgt Hingis het zwaar. Tegen Endo kwam ze geen moment in problemen.

Hingis lacht vrolijk op de persconferentie. Ze werkte het afgelopen jaar hard aan haar Engels en is inmiddels goed verstaanbaar. “Gisteren heb ik door het park gewandeld en heb ik paard gereden”, vertelde ze. Ze voelt geen druk, kan een gewoon leven leiden, houdt Hingis vol. En ze wordt doodziek van vergelijkingen met Amerikaanse tienersterren die kapot gingen aan de roem. Vooral de naam Jennifer Capriati, die op haar zeventiende stopte, jaagt Hingis op de kast. “Bij het zwemmen en turnen zijn ze net zo jong als ik. En bij die Amerikaanse meisjes zijn het vaak familie-problemen. In Europa is het anders, ik heb het veel makkelijker.”

Bij de vrouwen bereikten ook Lindsay Davenport en Anke Huber de laatste zestien. De Amerikaanse Davenport versloeg de Finse Nanne Dahlman met 6-4 en 7-5. De Duitse Huber was sneller verlost van de Tsjechische Ludmila Richterova: 6-2 en 6-1.

    • Remmelt Otten