Surrealiste Leonor Fini (87) in Parijs overleden

PARIJS, 20 JAN. In Parijs is donderdag de surrealistische schilderes Leonor Fini overleden. Zij werd 87 jaar. De kunstenares omschreef haar werk zelf als 'visionair en bezwerend'. Haar grotendeels autobiografische schilderijen - olieverf, gouaches en aquarellen - tonen een universum van hybride wezens, half vrouw, half katachtig, badend in een onheilspellend licht.

Fini, een autodidact in 1908 geboren te Buenos Aires, ontdekte haar gaven als schilderes toen ze in de vooroorlogse jaren in contact kwam met de Parijse surrealisten.

Vanaf 1938 begon Fini, onder patronage van Giorgio de Chirico en Paul Eluard, met exposeren bij Julian Levy in New York en in Zurich. Na 1945 was ze behalve als schilderes ook werkzaam als kostuum- en decorontwerpster voor een ballet van George Balanchine en als illustratrice van werk van auteurs als Sade, Cocteau en Ponge. Ook werkte zij mee aan 'Satyricon', een film van Fellini. Aan haar werk zijn verscheidene filmsn en monografiën gewijd. (AFP)