Staat lost opnieuw lening vervroegd af

Voor de tweede keer in twee weken heeft minister Zalm van Financiën een vervroegde aflossing van een reeds aflossende staatslening afgekondigd. De lening 1984 tegen 7,5 procent met aflossingsdatum 1991/2000 wordt op 21 februari afgelost, vier jaar eerder dan gepland.

Het uitstaande bedrag van de lening bedraagt 262,6 miljoen gulden en wordt afgelost tegen een koers van 103 procent; daar bovenop komt de nog verschuldigde rentevergoeding van 7,50 gulden per obligatie.

Reden voor de vervroegde aflossing is de gedurig dalende rente op de kapitaalmarkt, waardoor het voordeliger is een nieuwe lening uit te schrijven dan de huidige aan te houden. Begin januari kondigde het ministerie van financiën ook al de vervroegde algehele aflossing aan van de lening uit 1985 met een rente van 7,75 procent.