Slechts klein deel gevangenen Bosnië 'geruild'

SARAJEVO, 20 JAN. In Bosnië zijn gisteravond op het vliegveld van Sarajevo 225 gevangenen geruild tussen de moslims, Serviërs en Kroaten. Een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft dat bevestigd.

Het Rode Kruis was teleurgesteld dat slechts een klein deel is uitgewisseld van de ruim 900 krijgsgevangenen die nog door de verschillende partijen in het voormalige Joegoslavië worden vastgehouden. Nog bijna 700 mensen zitten vast in 23 gevangenissen, aldus de woordvoerder. Hij zei hun vrijlating niet te verwachten voor het verstrijken van de tijdslimiet die in het Dayton-akkoord, dat alle partijen hebben ondertekend, was gesteld op 19 januari om middernacht.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, toonde zich echter verheugd over de gevangenenruil. “Dit is goed nieuws”, aldus Christopher. Hij had de indruk dat alle partijen hun best doen aan de voorwaarden van het akkoord van Dayton te voldoen. Ook NAVO-secretaris-generaal Solana prees gisteren de partijen die volgens hem het akkoord goed naleven.

De gevangenenruil was tot gisteren mislukt door een halsstarrige opstelling van de Bosnische regering. In tegenstelling tot de afspraken in het akkoord van Dayton wilden zij van de Bosnische Serviërs eerst informatie over het lot van 24.000 moslims die worden vermist. De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke zei gisteren bij een bezoek aan Sarajevo dat alle partijen zich aan de afgesproken tijdslimieten dienden te houden en dat geen aanvullende voorwaarden geaccepteerd worden.

Behalve de gevangenenruil bepaalt het akkoord ook de terugtrekking vóór middernacht van de troepen van de verschillende partijen langs de duizend kilometer lange frontlijn in Bosnië. NAVO-waarnemers meldden gisteravond dat alle drie partijen volgens afspraak hun troepen tot ten minste twee kilometer van de linie terugtrokken. De vredesmacht begint vandaag met de inspectie van de zone.

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren aangekondigd de diplomaat John Kornblum te willen voordragen als onderminister van Europese zaken. Kornblum zal in deze functie Richard Holbrooke opvolgen. (AFP, Reuter, AP)