Ramsj

BEN MACINTYRE: Vergeten vaderland. Op zoek naar het fascistisch paradijs van Elisabeth Nietzsche

Paperback, Balans 1994, van ƒ 35,- voor ƒ 14,90. Steven Sterk Utrecht.

NICK MIDDLETON: De laatste disco in Buiten-Mongolië

Paperback, Balans 1993, van ƒ 35,- voor ƒ 9,90. Steven Sterk.

'Een opmerkelijk onaangename vrouw', schrijft Macintyre over de zuster van Friedrich Nietzsche, Elisabeth. Dat neemt niet weg dat hij zich vol overgave op haar brieven (meer dan 30.000!) heeft geworpen, om vervolgens - net zoals zij deed in 1886 - af te reizen naar Paraguay.

Daar gaat hij op zoek naar restanten van 'Nieuw Duitsland', de kolonie die Elisabeth daar destijds stichtte onder de vlag van 'antisemitisme, vegetarisme en lutheranisme'. Een onderhoudend boek. Dat geldt ook voor het verslag dat Nick Middleton geeft van zijn reis door de uitgestrekte vlakten van Mongolië, ook al is de toon hier en daar wat stoer en opschepperig.

    • Henk Lagerwaard