PSV na eenvoudige zege nog slechts twee punten achter Ajax

ROTTERDAM, 20 JAN. PSV heeft gisteren de achterstand op koploper Ajax tot twee punten teruggebracht. In en tegen Heerenveen behaalde de Eindhovense ploeg de tweede competitiezege in drie dagen: 3-1. Ajax heeft één wedstrijd minder gespeeld. Zondag wacht de landskampioen, die afgelopen zondag tegen Willem II de eerste competitienederlaag leed in anderhalf jaar tijd, de lastige uitwedstrijd tegen Sparta.

Al in de openingsfase ging Heerenveen in de fout. Zenden veroverde in de eerste minuut voor PSV de bal en trok naar het centrum. De linksbuiten zag zijn bewakers Roelofsen en Hansma op het bevroren veld uitglijden en kreeg zomaar een vrij schootsveld: 1-0.

De eerste helft van Heerenveen-PSV was op slag een saaie vertoning. De thuisclub was ingesteld op snelle counters, maar kwam daar niet aan toe omdat PSV de voorsprong koesterde. Debutant Jaap Stam, deze week voor drie miljoen gulden overgekomen van Willem II, kende een rustig debuut in de Eindhovense verdediging. Hij speelde de meeste ballen rustig terug op doelman Waterreus.

In de 18de minuut had Stam zijn enige benauwde moment. Wouden won een sprintje en kwam vrij voor Waterreus. Zijn schot caramboleerde echter via de binnenkant van de paal in de handen van de PSV-doelman.

Nog voor rust drukte PSV het overwicht uit met een tweede treffer. Met een prachtige lob passeerde Jonk doelman Swager. De international van PSV loerde al langer op een dergelijke kans. De Heerenveen-doelman bleef steeds ver voor zijn doel staan.

Heerenveen-trainer Foppe de Haan ging in de rust flink tekeer. Hij pepte zijn ploeg op voor een tegenoffensief. Erik Regtop kwam erin voor de Deen Tomasson. Een succesvolle wissel, want Regtop tikte binnen vijf minuten op fraaie wijze een voorzet van Talan in.

PSV liet de Friezen daarna rustig komen en loerde geduldig op de counter. Pahlplatz, ingevallen voor Zenden, en Luc Nilis kregen de beste kansen. Het duurde nog lang eer de belissing viel. Routinier Jan Wouters, bezig aan zijn laatste seizoen, rondde een kwartier voor tijd een voorzet van Pahlplatz met de buitenkant van zijn linkervoet af: 3-1.

PSV wordt in de race om het landskampioenschap gehinderd door een volle ziekenboeg. Ronaldo en Van der Weerden en Prommayon zijn langdurig uitgeschakeld. Na de wedstrijd tegen Heerenveen zijn ook Eykelkamp (achillespeesblessure), Vink (kuit) en Pahlplatz (lies) voorlopig niet inzetbaar.

Trainer Dick Advocaat ontkende dat PSV binnenkort nog een aankoop zal doen na Stam van Willem II. Over Makaay van Vitesse zei Advocaat gisteravond: “PSV heeft niet met Makaay gesproken en ook niet met zijn club. Wel volgen wij Makaay en ook andere spelers.”