Pro-Am

Voorafgaande aan de Cap Volmac Top 16, die ieder jaar in het Haagse Hotel des Indes wordt gespeeld, vond afgelopen woensdagavond de traditionele 'Pro-Am' plaats op de Haagsche Golf en Country Club in Wassenaar.

Relaties van het Utrechtse automatiseringshuis werden gekoppeld aan de wereldsterren die, zoals het echte professionals betaamt, zich dan van hun zonnigste kant laten zien. De parenwedstrijd viel ten prooi aan de Pakistaanse kaarttovenaar Zia Mahmood, die het hoofdtoernooi ook al drie keer won. Zia speelde met Erik van Lohuizen. Het succes was deze Groninger meer dan wie ook gegund. Niet alleen is dankzij hem een groots opgezette 11-stedenbiedwedstrijd (de Unicom Bied Bokaal) van de grond gekomen, ook had hij Zia 'gekocht' via een veiling ten bate van het Ronald McDonaldshuis.

Uw verslaggever deed mee met Jan Rijnaarts (organisator van de Bossche Café drive, qua deelnemers het grootste toernooi van Nederland). Deze faux-pas van mijn kant wil ik u niet onthouden:

Zuid gever Noord Allen kw. Schoppen AB94 Harten4 Ruiten HV987 Klaver A96WestOost Schoppen H6 Schoppen 8532 Harten H1083 Harten B952 Ruiten B5 Ruiten 632 Klaver HB843 Klaver 52Zuid Schoppen V107 Harten AV76 Ruiten A104 Klaver V107

West Noord Oost Zuid 1SA pas 2Klaver pas 2Harten pas 3Ruiten pas 3SA Ondanks mijn 14 punten kon ik met drie tienen de verleiding niet weerstaan om de zuidhand met een 15-17 1SA te openen. Na een slempoging van partner zwaaiden we af in 3SA, waartegen west, de nieuwe wereldkampioen bij de vrouwen, Daniela von Arnim, met een curieuze Klaver8 uitkwam. Ik liet van tafel Klaver9 bijspelen in de hoop dat mijn rechtertegenstander met de boer zou dekken. Daarna zou ik een mogelijke KlaverH bij west eruit kunnen snijden. Klavernegen hield echter al, zodat ik de kaart overnam met de tien en in schoppen sneed. Toen naderhand de snit op HartenH verkeerd zat maakte ik twaalf slagen voor een gemiddelde score. Ziet u hoe ik alle dertien slagen had kunnen maken? Ik achteraf ook. Het leggen van Klaver9 in de eerste slag was fout. Deze kaart had ik als dreiging moeten laten liggen in het eindspel:

Noord Schoppen - Harten4 Ruiten 9 Klaver A9 WestOost Schoppen - Schoppen - Harten H10 Harten B95 Ruiten - Ruiten - Klaver HB Klaver 5Zuid Schoppen - Harten AV7 Ruiten - Klaver V

Vanuit noord wordt nu de laatste ruiten gespeeld. Wat oost doet is niet belangrijk, zuid gooit Harten7 weg. En west? West zit in dwang en zal één van zijn heren moeten afbreken, waarna HartenV of Klaver9 (inderdaad!) de 13e slag is.

Eerdergenoemde Jan Rijnaarts is ook de stuwende kracht achter het jaarlijkse internationale Pepsi Cola jeugdfestival in Den Bosch. Dit keer was hij er in geslaagd de wereldkampioenen Rodwell en Meckstroth te strikken. Die speelden samen met de gevestigde sterren Westra-Helgemo en Lasut-Manoppo een aantal wedstrijden tegen de jonge garde. De jeugd won, mede dankzij een gigantische biedblunder van de Indonesiërs Lasut-Manoppo:

Noord gever Noord Niem. kw. Schoppen AV106 Harten - Ruiten AVB4 Klaver HB1092 Zuid Schoppen B872 Harten AHV5 Ruiten 72 Klaver AV4 Zoals u ziet een goede 6Klaver of 6Schoppen. Dat zat er in de praktijk ook in (SchoppenH zat fout, maar de schoppen zat 3-2). Friso Zwerver (noord) en Jaap Brulleman (zuid) boden voor Nederland als volgt:

1Klaver - 1Harten

1Schoppen - 2Ruiten (vierde kleur)

3SA - 6Schoppen a.p.

Vanwege het overwaarde tonende 3SA kon Jaap Brulleman veilig 6Schoppen bieden, dat zijn partner probleemloos binnenhaalde. Lasut-Manoppo ontspoorden:

1Klaver (sterk) - 2SA

3Klaver - 3Harten a.p.

Over het 2SA bod hadden de heren verschil van mening: noord dacht dat het zwak was met ergens een lange kleur (nu harten) en zuid dacht een sterke hand aan te geven: 13 imps voor de jeugd.

Terwijl het Cap Volmac nog in volle gang is, doemt al weer het Nationale Nederlanden toernooi op. Dit sterk bezette evenement wordt 28 januari gehouden in het nieuwe Bridge Home te Zoetermeer. Inlichtingen en aanmelding: 079-3521366.

    • Jan van Cleeff