Patijn keert 'kwetsend' boek de rug toe

AMSTERDAM, 20 JAN. Een boek vol aantijgingen, van liegen en draaien, vol achterdocht, huilbuien en woede-uitbarstingen. Een boek “over de ontmenselijking van de politiek”. Gisteren zou het eerste exemplaar van Zijn ze nu gek geworden? worden aangeboden aan burgemeester Patijn van Amsterdam, maar die zegde op het laatste moment af. “Dit gaat te ver.”

Na overleg met zijn wethouders, gisterochtend, achtte Patijn het ongewenst de presentatie van het boek met zijn aanwezigheid op te luisteren. Volgens het college van B en W van de hoofdstad geeft het “geen juiste weergave van de feiten” en bevat het “kwetsende passages over vele in Amsterdam politiek actieve burgers”.

De auteur Ben A. Bles beschrijft in het boek de wederwaardigheden van het comité 'Moet Amsterdam Amsterdam blijven???' in de periode van september 1994 tot aan het referendum over deze vraag op 17 mei vorig jaar. Het is één grote aanklacht geworden tegen de gang van zaken rond de vorming van de stadsprovincie Amsterdam en het referendum daarover. Op 17 mei stemde de Amsterdamse bevolking massaal het besluit van het gemeentebestuur weg.

Bles, secretaris van het referendumcomité, beklaagt zich bladzijde na bladzijde over de politici die de hoofdstad wilden opsplitsen ten behoeve van samenwerking met de buurgemeenten. Wethouder J. van der Giessen voert hij op als een hardnekkige leugenaar en “volslagen hysterisch”. Een andere wethouder is een “arrogante vlerk”. Een stadsdeelbestuurder heet “een onplezierig mens, dat geen boodschap heeft aan de burgers”.

De politici hebben volgens hem op “geraffineerde wijze (...) aangestuurd op de mislukking” van het referendum, al heeft het comité het pleit op 17 mei uiteindelijk gewonnen. Volgens de woordvoerder van Patijn heeft de auteur duidelijk 'een grens overschreden'. “Heel het boek wekt de suggestie dat het stadsbestuur aaneenhangt van achterkamertjespolitiek.”

In elk geval een van die suggesties is onjuist. Bles schrijft dat het stadsbestuur op de avond van het referendum zozeer in paniek was, dat de uitslag expres werd opgehouden. Destijds stonden echter verschillende journalisten en politici naast het faxapparaat op het stadhuis, waar de uitslagen binnenrolden, en die hebben gezien dat papieren rechtstreeks van de stemmentellers naar de zaal werd gebracht.

Het boek draagt op geen enkele wijze bij aan de door het college van B en W gewenste open discussie met de Amsterdamse bevolking over de problemen van de stad, concludeerde het college. Het eerste exemplaar kon de schrijver gistermiddag aanbieden aan gemeenteraadslid F. Spit van het CDA.